Gratis aidsremmers voor mijnwerkers

Twee van Zuid-Afrika’s grootste mijnbouwbedrijven gaan aidsremmers verstrekken aan hun werknemers. Goudgigant Anglo-American gaat zelf opdraaien voor de kost van de behandeling. Tegelijkertijd kondigt dochteronderneming De Beers, met 11.000 werknemers de grootste diamantproducent ter wereld, een twee jaar durend pilootprogramma aan om anti-retrovirale geneesmiddelen te verstrekken aan besmette werknemers én hun partners. De Beers draagt 90 procent van de kost van de behandeling, die oploopt tot ongeveer 100 euro per patiënt per maand.

De verstrekking van aidsremmers is een morele en humanitaire zaak bedoeld om de levens van de arbeiders te verlengen en de levenskwaliteit van geïnfecteerde werknemers te verbeteren, zegt Gary Ralf, uitvoerend directeur van De Beers. Toch is de gratis verstrekking van aidsremmers ook een pure zakenbeslissing. Als gevolg van aids moeten de mijnbouwbedrijven in Zuid-Afrika sterk aan productiviteit inboeten en is er een razendsnel verloop van ervaren personeel.

Naar schatting is 23 procent van het personeel bij Anglo-American hiv-positief. Het bedrijf verwacht dat één op tien werknemers zal tekenen voor een behandeling met aidsremmers in het eerste jaar.

De beslissing van De Beers en Anglo-American heeft ook politieke repercussies. De Zuid-Afrikaanse regering weigert immers nog steeds om het gebruik van aidsremmers te stimuleren via de openbare gezondheidszorg. De regering stelt het remmende effect ervan in vraag en gelooft niet in de haalbaarheid van de intensieve behandeling voor het armste deel van de bevolking. Ze wijst ook op de toxische neveneffecten van de cocktail.

De houding van president Thabo Mbeki staat in schril contrast met de gangbare internationale medische opinie. De regering stemde pas onlangs in om aidsremmers te verstrekken aan zwangere vrouwen (om het risico op moeder-kindbesmetting te verminderen) en aan slachtoffers van verkrachtingen. Dat gebeurde pas nadat ze daartoe gedwongen werd in een spraakmakende rechtszaak. Ironisch genoeg sprak de Commissie Volksgezondheid van het Zuid-Afrikaanse parlement - dat gedomineerd wordt door leden van het regerende Afrikaans Nationaal Congres (ANC) - haar steun uit voor de beslissing van de mijnbouwbedrijven.

De werknemers bij De Beers zullen wel tien procent van de kosten zelf moeten dragen. Volgens Gary Ralf, uitvoerend directeur van De Beers, is dat nodig om de mensen aan te moedigen de behandeling vol te houden. Het pilootproject van De Beers, dat in 2003 van start gaat, steunt op de ervaring van Debswana, een gelieerd bedrijf in Botswana.

Ook Gold Fields, een mijnbouwbedrijf waar één op vier werknemers besmet is, nam intussen een initiatief. Het bedrijf gaat gratis aidstesten en advies verstrekken voor zijn werknemers. Bedrijfsleider Ian Cockerill en verschillende vakbondsmensen lieten dinsdag publiekelijk hun bloed testen bij de voorstelling van het programma.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.