Grensoverschrijdend elektriciteitsproject bedreigt Darién-regio

Milieugroepen maken zich zorgen om de Darién-regio, de grensstreek tussen Colombia en Panama en een schatkamer van de natuur. Het Colombiaanse ministerie van Mijnbouw en Energie heeft milieueffectenrapporten klaar van vier mogelijke routes voor een hoogspanningsleiding tussen de twee buurlanden.Het project moet tegen 2008 de elektriciteitsnetten van Colombia en Panama aan elkaar schakelen. Daarvoor is een verbinding van 500 à 600 kilometer nodig. De kost van het project bedraagt 130 tot 170 miljoen euro, afhankelijk van het gekozen traject. Twee mogelijke routes lopen over land, twee andere combineren landleidingen met onderzeese kabels door de golf van Uraba, een deel van de Caribische Zee.

Milieugroepen vrezen dat de keuze zal vallen op een traject dat grote delen van de Darién-streek doorkruist. De afgelegen regio bestaat uit mangrovewouden, moerassen, grasland, natte en droge bossen en bergwoud. Aan Panamese kant ligt het Nationaal Park Darién, met bijna 600.000 hectaren het grootste natuurreservaat in heel Centraal-Amerika. Er leven uiterst zeldzame diersoorten als de harpij en de Baird’s tapir. Om kwetsbare gebieden zoveel mogelijk te vermijden, moet de geplande hoogspanningsleiding meer naar het noorden worden gebouwd. Maar dan voert de route ook een stuk door zee, en dat is duurder.

Volgens Hugo Ortega van de Fundación Darién, een niet-gouvernementele organisatie die opkomt voor de bescherming van de Darién-streek, is de plaatselijke bevolking aan de Colombiaanse kant in elk geval nog niet geconsulteerd over de plannen. De Colombiaanse grondwet schrijft dat nochtans voor. We vragen ons af hoe ze die milieueffectenrapporten hebben gemaakt zonder dat er hier iemand iets van heeft gehoord, schampert Ortega.

In de Darién-regio leven Emberá-Wounaan- en Kuna-indianen, gemeenschappen van Afrikaanse oorspong en immigranten uit andere delen van Panama en Colombia. De streek had de voorbije jaren te lijden onder de Colombiaanse burgeroorlog tussen linkse rebellen en rechtse paramilitaire groepen. Van de staatsgrens tussen Colombia en Panama trekken die zich niet veel aan.

Het definitieve traject voor de hoogspanningsleiding moet binnen een vijftal maanden worden gekozen. Daarna moeten de elektriciteitsmaatschappijen van beide landen de nodige vergunningen aanvragen en de werken uitbesteden. De Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank heeft in september laten weten dat het het project desgewenst financieel kan steunen.

Intussen zorgt nog een ander integratieproject voor ongerustheid in de Darién-streek. Colombia en Panama koesteren plannen om een snelweg aan te leggen die doorheen de grensstreek voert. De 96 kilometer lange route zou een verbindingsstuk vormen voor de Pan-Amerikaanse snelweg die ooit van Alaska tot Patagonië moet voeren. De Panamese minister van Buitenlandse Zaken Samuel Lewis Navarro heeft in november op een persconferentie wel verklaard dat zijn land geen snelweg door de Darién-streek zal aanleggen als dat negatieve gevolgen heeft voor het milieu of de plaatselijke bevolking. (PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.