Grijze walvis na eeuwen weer in zuidelijk halfrond

Voor het eerst sinds de 18e eeuw is een grijze walvis gespot ten zuiden van de evenaar. Het nieuws kan een hoopvol teken zijn dat de soort zich aan het herstellen is na eeuwen van walvisjacht.

  • CC David Becker Een Grijze walvis voor de kust van Baja California, Mexico. De soort werd tot voor kort niet zuidelijker dan de kusten van Californië en Mexico waargenomen. CC David Becker

Grijze walvissen leven in het noordpoolgebied en de noordelijke Stille Oceaan, en trekken in de winter naar de kust van Californië of Mexico. Ooit leefden ze ook in de Atlantische oceaan, maar in de achttiende eeuw werden ze daar helemaal uitgeroeid. Sindsdien is de soort niet meer gezien in het zuidelijk halfrond.

Tot vorige week, toen organisatoren van walvistoerisme voor de kust van Walvisbaai in Namibië een ongewoon exemplaar ontdekten. Ze namen foto’s van wat een grijze walvis leek. Zondag konden wetenschappers het nieuws bevestigen.

Klimaatverandering

De ontdekking leidt tot flink wat speculatie onder mariene biologen over de afkomst van het dier. Het nieuws is een hoopvol teken dat de soort zich na eeuwen van nietsontziende jacht herstelt en stilaan terugkeert in de Atlantische Oceaan.

Maar het kan ook een gevolg zijn van de klimaatverandering. Sommige wetenschappers vermoeden dat het dier afkomstig is uit de Stille Oceaan en via het noorden van Canada naar de Atlantische Oceaan is kunnen zwemmen dankzij de krimpende ijskap in het noordpoolgebied.

Grijze walvissen worden tot veertien meter lang en zijn wereldkampioen migratie onder de zoogdieren. Ze leggen een tocht van 30.000 kilometer heen en terug af tussen het noordpoolgebied in de zomer en de kust van Mexico in de winter.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift