Groene energie nieuwe 'Spoetnik' voor VS

Het succes van landen als China op het vlak van hernieuwbare energie overschaduwt de technologische vooruitgang in de Verenigde Staten, waarschuwt de Amerikaanse minister van Energie Steven Chu. Hij vergelijkt het met de technologische voorsprong die de Sovjet-Unie met de Spoetnik hadden.

Chu verwees met zijn uitspraak naar de lancering van de Spoetnik door de Sovjet-Unie in 1957, de eerste satelliet in een baan rond de wereld. De VS werden toen in snelheid gepakt en verdubbelde meteen de inspanningen in de ruimterace.

De uitdagingen op het vlak van schone energie vereisen “een gelijkaardige mobilisatie van de Amerikaanse innovatiemachine zodat we kunnen concurreren in de globale race voor banen in de toekomst”, zei Chu op een toespraak begin deze week. “Als het aankomt op innovatie, gaan de Amerikanen nooit achteraan zitten, en dat zijn we nu ook niet van plan.”

“Van windenergie over kernreactors tot hogesnelheidslijnen zijn China en andere landen agressief de koppositie aan het veroveren”, zei Chu. “Die uitdaging, en de enorme economische kansen in schone energie dwingen Amerika om te doen wat we het beste kunnen: innoveren.”

Volgens Chu doen de Verenigde Staten het wel goed in onderzoek naar biobrandstoffen en baanbrekende batterijen die veel meer energie kunnen opslaan dan de huidige lithium-ion batterijen. Maar in andere sectoren dreigen de VS hopeloos achterop te raken. Zo heeft China een plan om zeventien miljard dollar te investeren in voertuigen op basis van alternatieve energie, zoals elektriciteit of brandstofcellen. Het land wil tegen 2020 vijftien miljoen van dergelijke voertuigen produceren.

China installeert windenergie aan een sneller tempo dan eender welk land ter wereld en produceert al 40 procent van alle zonnepanelen wereldwijd. En in zes jaar tijd is China geëvolueerd van de import van technologie voor hogesnelheidstreinen naar de export ervan. Het land beschikt nu over de snelste trein en het meest uitgebreide hogesnelheidsnet. Ook op het vlak van nucleaire energie en supercomputers neemt China de leiding.

Ernst & Young


De uitspraak van Chu was nog niet koud, of onderzoeksbureau Ernst & Young publiceerde zijn Country Attractiveness Index for Renewable Energy. Daarin heeft China de VS van de eerste plaats verdrongen als meest aantrekkelijke investeringplaats voor hernieuwbare energie.

China steeg enkele punten dankzij “het zorgvuldig gepland energie- en industriebeleid van het land, dat schone technologieën optilt naar een nationaal strategisch niveau.” Tegelijk daalde de positie van de VS lichtjes door de aanhoudende gevolgen van de financiële crisis, de lage grasprijzen en de onduidelijke beleidslijn van het land.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.