Groene presidentskandidate sceptisch over Rio+20

De Braziliaanse toppolitica Marina Silva, in 2010 presidentskandidate voor de Groene Partij, verwacht niet meteen een succes voor Rio+20. Het fundamentele probleem is dat economie en ecologie niet met elkaar verzoend raken, zegt ze.

  • CC Talita Oliveira Marina Silva. CC Talita Oliveira

De ontwerptekst voor Rio+20 noemt Marina Silva “zwak en algemeen”. Er staat niets in over wat er in de twintig jaar sinds de eerste Top van de Aarde in Rio gerealiseerd is, zegt ze.

“Het debat over groene economie, sociale ontwikkeling en bestuur heeft aan kracht ingeboet, zodat elk algemeen akkoord dat geen kritische houding omvat en dat geen instrumenten biedt om de achteruitgang van de planeet tegen te gaan, tegen de erfenis van de top van 1992 ingaat.”

Silva, die milieuminister was van 2003 tot 2008 en bij de presidentsverkiezingen van 2010 twintig miljoen stemmen verzamelde, heeft het Instituto Democracia y Sostenibilidad (Instituut Democratie en Duurzaamheid) opgericht, dat ze zal vertegenwoordigen op de Top van de Volkeren (15-23 juni), die parallel met de VN-conferentie georganiseerd wordt in Rio.

Belangrijke vooruitgang

Het fundamentele probleem met Rio+20, zegt Silva, is dat economie en ecologie gescheiden thema’s blijven. “De Europese Unie heeft op de eerste plaats aandacht voor de economische crisis waar ze in zit, de president van de Verenigde Staten, Barack Obama, is er niet in geslaagd zijn klimaat- en biodiversiteitsagenda door te duwen, en China mobiliseert niet en gaat geen compromissen aan.”

Ook al waarschuwen wetenschappers in de hele wereld dat de mensheid in zwaar weer terechtkomt komt als ze de achteruitgang van het milieu niet keert, passen de regeringen hun koers niet aan, stelt Silva.

Huidig milieuminister Izabella Teixeira deelt Silva’s pessimisme niet. Ze krijgt “veelbelovende berichten” over onderhandelingen en besluit dat er op verschillende punten “belangrijke vooruitgang” geboekt is.

Boswet

Overmorgen (woensdag) begint de laatste fase van de Rio+20-onderhandelingen. Van 20 tot 22 juni komen dan de regeringsleiders en staatshoofden naar Rio.

Volgens Silva kan Brazilië het voortouw nemen om de top af te sluiten met effectieve maatregelen. Maar dan zal de Braziliaanse regering wel haar eigen milieu- en economiebeleid moeten bijsturen, zegt ze. Nu ziet ze vooral achteruitgang in het Braziliaanse duurzaamheidsbeleid. Ze verwijst onder meer naar de recente goedkeuring van een versoepeling van de Braziliaanse boswet. “Brazilië hoeft geen bossen te kappen om een grote graanproducent te blijven, we kunnen de landbouwproductie verdubbelen zonder ook maar een boom te vellen.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.