Hamas is klaar voor executie van negen Palestijnen

Negen Palestijnen in Gaza krijgen op korte termijn de kogel of de strop wegens landverraad en collaboratie met Israël. Dat hebben de Hamasautoriteiten deze week aangekondigd.
De meeste van hen zijn betrokken bij de Fatahbeweging, die aan de macht is op de Westelijke Jordaanoever. De vonnissen zijn al eerder dit jaar of vorig jaar uitgesproken, maar volgens de minister van Binnenlandse Zaken, Fathi Hammad, moeten ze nu daadwerkelijk worden voltrokken aan “agenten van Israël die ter dood veroordeeld zijn, ongeacht het standpunt van mensenrechtenorganisaties die daartegen zijn.”
In de genoemde periode zijn in totaal zeventien mensen ter dood veroordeeld, sommige bij verstek, voor verschillende vergrijpen. In Gaza staat op 42 verschillende overtredingen de doodstraf.

Schending


“De doodstraf is in zichzelf inhumaan en de vonnissen van de militaire rechtbank schenden eerlijke processen”, zegt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch in een rapport dat maandag verscheen.
Civiele rechtbanken in Gaza mogen al sinds de Britse tijd de doodstraf uitvoeren, maar militaire rechtbanken baseren hun bevoegdheid daartoe op het revolutionaire strafrecht van de PLO uit 1979. Dat is nooit geratificeerd door de Wetgevende Raad, die sinds de burgeroorlog tussen Fatah en Hamas in 2007 stuurloos is.

Goedkeuring nodig


President Mahmoud Abbas moet doodvonnissen officieel goedkeuren, maar volgens Hamas is hij niet meer bevoegd sinds zijn termijn vorig jaar is verlopen en hij de verkiezingen anderhalf jaar heeft uitgesteld. De islamitische beweging zegt bezig te zijn met een eigen juridisch comité dat doodvonnissen mag bekrachtigen, maar desondanks heeft de procureur-generaal de militaire rechtbank deze week opgeroepen het vonnis te voltrekken.
Volgens Human Rights Watch is het een politiek gemotiveerd proces. “Het is niet onpartijdig en niet transparant”, zegt woordvoerder Bill van Esveld. “En het is problematisch om burgers door een militaire rechtbank te laten berechten.” Bovendien zouden de bekentenissen onder dwang zijn verkregen, zegt de advocaat van één van de mannen.
Samir Awad van de Birzeit-universiteit, vlakbij Ramallah, vindt dat de Palestijnse Autoriteit op de Westelijke Jordaanoever moet onderhandelen met Hamas. De Palestijnse Autoriteit laat echter weten dat alleen Arabische landen effectief druk op Hamas kunnen uitoefenen. Als ze dat niet doen, kan de executie voor de negen niet meer worden afgewend.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.