Handel tussen China en Brazilië groeit spectaculair

De handel tussen China en Brazilië is de voorbije zes jaar spectaculair gegroeid, ondanks de economische crisis. De presidenten van beide landen versterkten hun alliantie gisteren (donderdag) met de ondertekening van een reeks samenwerkingsakkoorden.
Sinds het aantreden van de Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva is de handel met China met 780 procent gestegen. Vorig jaar was de bilaterale handel goed voor 36 miljard dollar.

Maar het is een ongelijke uitwisseling. Brazilië exporteert vooral mineralen en landbouwproducten naar China, China exporteert vooral afgewerkte producten naar Brazilië. Het Chinese staatsbedrijf Sinopec is bijvoorbeeld de grootste invoerder ter wereld van Braziliaanse olie, met 200.000 vaten per dag.

Ondernemers en analisten vrezen dat deze relatie van Brazilië niet meer dan een leverancier van grondstoffen maakt. Brazilië moet de toegevoegde waarde van zijn export naar China verhogen om de balans in evenwicht  te brengen, zei Lula gisteren.

Lula en zijn Chinese ambtgenoot Hu Jintao ondertekenden gisteren verscheidene samenwerkingsakkoorden en een gemeenschappelijk actieplan met initiatieven voor de komende vier jaar op elf terreinen, onder meer ruimtevaart, informatietechnologie en energie. Beide landen willen nauwer gaan samenwerken bij de uitbouw van onderzoekscentra voor de landbouw, de oliewinning in Brazilië en de lancering van satellieten.

Maar ondanks de nieuwe accenten in de handel tussen beide landen zal Brazilië in eerste instantie primaire producten naar China blijven exporteren.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.