Handel tussen Latijns-Amerika en China stijgt spectaculair

De export van Latijns-Amerika naar China is in 2003 met 72 procent toegenomen. Dat blijkt uit een rapport van de VN-Commissie voor Latijns-Amerika en de Cariben. Maar sommige Latijns-Amerikaanse landen beginnen ook de concurrentiedruk van de Chinese economie te voelen.

Latijns-Amerika voerde vorig jaar voor meer dan 10,8 miljard dollar goederen en diensten uit naar China. Ten opzichte van vorig jaar maakt het continent daarmee een enorme sprong voorwaarts. China is intussen het op één na belangrijkste bestemmingsland voor Braziliaanse exporteurs. De Argentijnse export naar China nam in 2003 met 143,4 procent toe.

De enorme Chinese markt biedt schitterende perspectieven, maar niet iedereen vaart wel bij de snelle groei die de nieuwe handelsgrootmacht doet optekenen. Mexico, Centraal-Amerika en de Cariben krijgen volgens de Cepal steeds meer af te rekenen met concurrentie van Chinese producenten van textiel, kleding, schoenen, speelgoed, huishoudtoestellen en gereedschap. De Chinese economie diversifieert bovendien snel, zodat ook de andere landen in de regio zich kunnen verwachten aan meer concurrentie. De Mexicaanse loonkost ligt 7,8 hoger dan die in China, rekent de Cepal voor. In Chili verdienen arbeiders gemiddeld 12,5 keer meer dan hun Chinese collega’s. Zelfs in het arme Bolivia liggen de lonen bijna vier keer hoger dan in China.

Maar voorlopig overweegt het positieve nieuws. Ook op de overige afzetmarkten deed Latijns-Amerika het in 2003 goed: globaal nam de Latijns-Amerikaanse export met 8,3 procent toe. Dat resultaat is te danken aan betere prijzen en een stijging van het uitgevoerde volume van belangrijke exportgrondstoffen als koper, aardolie, soja, koffie, katoen, wol en suiker. Daarvoor zorgden een grotere vraag in de VS, Europa en de Aziatische ontwikkelingslanden. Dit jaar lijken de exporteurs nog beter op dreef. Tijdens het eerste kwartaal van 2004 voerde Latijns-Amerika nog eens 17 procent meer uit dan in dezelfde periode in 2003.

Zelf blijven Latijns-Amerika en de Cariben relatief weinig invoeren. Daardoor deed de regio in 2003 op haar handelsbalans een surplus van 25,5 miljard dollar optekenen. Het vorige positieve resultaat werd dertien jaar geleden genoteerd. Zelfs op de lopende rekening werd een overschot van 2,8 miljard dollar geboekt.

De handel tussen de Latijns-Amerikaanse economieën nam in 2003 na twee jaar van achteruitgang eindelijk weer toe. Toch blijft de interregionale handel nog altijd vier procent onder het niveau van 2000.

Latijns-Amerika blijft vooral grondstoffen exporteren; de uitvoer van afgewerkte producten steeg minder snel dan het gemiddelde. Volgens José Luis Machinea, de secretaris-generaal van de Cepal, moet daar dringend verandering in komen als Latijns-Amerika zich verder wil integreren in de wereldeconomie en stand wil houden tegen de toenemende concurrentiekracht van landen als China en India. (PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.