Havana ontkent mishandeling gestorven dissident

De Cubaanse regering ontkent dat de dissident Juan Wilfredo Soto gestorven is door mishandeling. Volgens Havana is ziekte de oorzaak van het overlijden.

“Uit het pathologisch onderzoek van de overledene is gebleken dat het om een natuurlijke dood gaat, met als voorlopige oorzaak: ‘multifactoriële shock door meervoudig orgaanfalen als gevolg van pancreatitis.’Er zijn geen sporen van inwendig of uitwendig geweld vastgesteld”, stelt het communiqué de Cubaanse regering heeft verspreid.

Juan Wilfredo Soto overleed zondagochtend. Hij werd zondagnamiddag begraven in zijn geboortestad Santa Clara, op bijna 300 kilometer van Havana. Op de begrafenis hield dissident Guillermo Fariñas de Cubaanse overheid verantwoordelijk voor de dood van Soto; Fariñas kreeg vorig jaar de Sacharovprijs voor de vrijheid van denken van het Europees Parlement.

Slagen van de politie

In dissidente kringen circuleert het verhaal dat Soto vorige week mishandeld werd. Oppositiebronnen zeggen dat hij twee dagen voor zijn dood geslagen is door politieagenten in een park in Santa Clara. Westerse media pikten dit verhaal meteen op.

Volgens een relaas dat oppositielid Martha Beatriz Roque via het internet verspreidde, gingen tientallen dissidenten zondag mee in de begrafenisstoet en riepen ze slogans tegen de regering. Politieagenten die in de buurt waren, grepen niet in.

Havana zegt dat het verhaal over slagen door de politie een leugen is die door “contrarevolutionaire elementen” de wereld is ingestuurd. Volgens de officiële versie werd Soto vrijdag met hevige buikpijn, een acute pancreasontsteking, opgenomen in een ziekenhuis in Santa Clara. In het ziekenhuis werden nog andere aandoeningen vastgesteld.

Crimineel verleden

Het overheidscommuniqué wijst er ook op dat Soto een crimineel verleden heeft. Er is onder meer sprake van een overval, zware mishandeling en verstoring van de openbare orde. Volgens Havana had Soto “zich de laatste tijd aangesloten bij contrarevolutionaire elementen, die hem gebruikten voor hun provocatieacties. De laatste actie vond plaats op 5 mei in een park in Santa Clara, een verstoring van de openbare orde, waarbij hij door een politie-eenheid werd meegenomen en drie uur later werd vrijgelaten zonder enig incident.”

De 46-jarige Soto maakte deel uit van de dissidente organisatie Foro Antitotalitario Unido, zeggen oppositiebronnen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.