Havana opent deur naar verkoop van auto's en huizen

De Cubaanse regering heeft een begin gemaakt met de versoepeling die Cubanen hun auto of huis laat verkopen. Dat heeft de staatskrant Granma gemeld. Het gaat om een van de grote hervormingen waarvoor de Communistische Partij deze lente het licht op groen zette.

  • J G Blanchard Lewis Een man wast zijn auto in Trinidad, Cuba J G Blanchard Lewis

De ministerraad onder leiding van president Raúl Castro heeft in zijn vergadering van juni de versoepeling goedgekeurd, schreef Granma in haar editie van vrijdag.

In het huidige systeem kunnen Cubanen wel auto’s en woningen bezitten, maar kunnen ze die enkel verkopen aan de staat. Door een chaos van beperkingen en formaliteiten is verkoop tussen particulieren niet mogelijk.

Volgens de bron die Granma citeert, zal de nieuwe regeling nog voor het einde van dit jaar op punt staan. Zodra dat het geval is zullen Cubanen een auto of huis kunnen kopen van elkaar, en van ook van buitenlanders die in Cuba wonen.

Voor wat de eigendomsoverdracht van huizen betreft, biedt de beslissing een antwoord op de huisvestingsproblemen op het Caraïbische eiland met 11,2 miljoen inwoners, waar naar schatting een tekort bestaat van 600.000 woningen. Het is een van de meest prangende sociale kwesties in Cuba. De geregelde doortocht van orkanen verergert het probleem.

De Communistische Partij van Cuba (PCC) keurde in april een hele reeks economische hervormingen goed. Een andere belangrijke hervorming is de gevoelige versoepeling van de zelfstandige arbeid. Die is nodig omdat de Cubaanse regering massaal overheidsbanen gaat schrappen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.