Heel wat medicijnen tegen malaria zijn nep

Minstens 20 procent van de malariamedicijnen in Zuidoost-Azië en Afrika ten zuiden van de Sahara is nep. Dat is verontrustend, zeggen Amerikaanse onderzoekers.

De wetenschappers van de National Institutes of Health, het Amerikaanse agentschap voor medisch onderzoek, deden 1437 steekproeven in 7 Zuidoost-Aziatische landen en 2634 steekproeven in 21 landen in Afrika ten zuiden van de Sahara.

De resultaten zijn verontrustend, zeggen ze: 20 tot 42 procent is van slechte kwaliteit of namaak. Van de Aziatische medicijnen was ruim een derde nep, in Afrika was dat het geval bij een op vijf.

Resistentie

De slechte kwaliteit is niet alleen een onmiddellijk gevaar voor de patiënt die de medicijnen inneemt, ze leidt ook tot grotere resistentie tegen goede medicijnen, zeggen de wetenschappers.

“Door malariamedicijnen van slechte kwaliteit is de kans zeer groot dat de nooit eerder geziene vooruitgang en investeringen in de controle en eliminatie van malaria van het voorbije decennium in gevaar komt”, zegt Joel Breman, coauteur van de studie.

Dit jaar is vastgesteld dat de dodelijkste malariaparasiet steeds resistenter wordt tegen artemisinine, het belangrijkste geneesmiddel tegen malaria. Dat kan catastrofale gevolgen hebben voor de strijd tegen malaria, schreven andere wetenschappers vorige maand in The Lancet. De resistentie is vastgesteld aan de grens tussen Thailand en Cambodja. De vrees is dat ze naar Afrika overwaait.

De studie, die gefinancierd werd door het Fogarty International Center, verschijnt vandaag in het vakblad The Lancet Infectious Diseases.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.