Heropbouw Sri Lanka valt zonder geld

Sri Lanka heeft geen geld meer om het door burgeroorlog getroffen gebied weer op te bouwen. Het Rode Kruis heeft nog nooit zo’n groot financieringstekort voor humanitaire operaties meegemaakt.

  • IPS/Amantha Perera Volgens het Rode Kruis zijn er minstens 129.000 nieuwe woningen nodig in de voormalige oorlogszone op Sri Lanka. IPS/Amantha Perera

In het voormalige oorlogsgebied in het noorden van Sri Lanka kan het landschap abrupt veranderen. In zones langs de hoofdwegen, of in grote steden als Kilinochchi, Paranthan en Mullaittivu, is het puin vervangen door restaurants, banken, winkels en geldautomaten. De burgeroorlog, die een kwarteeuw duurde en pas in 2009 eindigde, lijkt ver weg.

Maar trek de gebieden in die door de separatistische Tamiltijgers gecontroleerd waren en je belandt in een surrealistisch decor. Overal gebombardeerde en met kogels doorzeefde gebouwen. Verder naar het oosten, waar de laatste gevechten plaatsvonden, staan honderden roestende bussen, vrachtwagens, auto’s en fietsen langs de weg.

Grote tekorten

Sri Lanka vindt nauwelijks nog geld om de enorme heropbouw van het voormalige oorlogsgebied te financieren. Eerder dit jaar deden de Verenigde Naties een oproep voor 109 miljoen euro, maar midden december stond slechts 25 miljoen op de teller. Het is al het tweede jaar op rij dat een gezamenlijke oproep van de VN en Sri Lanka zo’n pover resultaat oplevert.

Sinds het einde van de oorlog zijn meer dan 470.000 mensen teruggekeerd naar de noordelijke en oostelijke provincies. Volgens het Internationale Rode Kruis (IFRC) zijn minstens 129.000 nieuwe woningen nodig en moeten 41.000 woningen hersteld worden.

Tegen midden november waren iets meer dan 21.000 woningen klaar, en was men aan 6000 woningen bezig, volgens VN-cijfers. Veel meer zit er voorlopig niet in.

Nog nooit meegemaakt

Mahesh Gunasekera, IFRC-coördinator voor noordelijk Sri Lanka, heeft nog nooit in zijn lange carrière van humanitair werk in Pakistan, Soedan en Nepal zo’n groot financieringstekort meegemaakt. Volgend jaar is er een financieringstekort voor 70.000 tot 80.000 nieuwe huizen, zegt Gunasekera. “Niemand weet waar of hoe dat geld zal binnenkomen.”

Experts zoals Gunasekera wijten de geldproblemen aan de internationale crisis, aan andere humanitaire crisissen die de aandacht van het kleine Sri Lanka hebben afgeleid, en aan het label van middeninkomensland dat Sri Lanka van de Wereldbank krijgt.

In een recent evaluatierapport stelde het VN-Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Zaken (OCHA) dat de regering van een middeninkomensland als Sri Lanka nu de heropbouw moet overnemen van humanitaire organisaties.

Volgend Wereldbankdirecteur Sri Mulyani Indrawati moet de Sri Lankaanse regering meer en sneller private en externe financiering toelaten. In het noorden zijn te weinig banen gecreëerd omdat de privésector daar te weinig wordt gestimuleerd, zeggen analisten. Ook moeten grote infrastructuurprojecten meer gebruik maken van de plaatselijke bevolking, zegt Indrawati.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.