Honderdduizend ploegen voor Burkinese boeren

De regering van Burkina Faso stelt 100.000 ploegen beschikbaar aan kleine boeren in arme regio’s. Volgens de boeren wordt daarmee de voedselzekerheid versterkt.

“De Confédération Paysanne du Faso is blij met de operatie”, zegt Bassiako Dao, voorzitter van de grootste organisatie voor kleine boeren in het land. “Het gebrek aan mechanisatie belemmert onze landbouwers. Mechanisatie leidt ertoe dat ze hun tijd efficiënter kunnen besteden.”

Met een ploeg die getrokken wordt door een dier, kan één persoon 2 hectare omploegen in vier dagen. “Voorheen waren er vijf mensen een heel jaar bezig op die 2 hectare”, zegt Dao. “Die vier mensen kunnen nu iets anders doen.”

Katoenproducerende regio’s

De regering van Burkina Faso begon afgelopen maand met de operatie. Jaarlijks worden in de komende vijf jaar 20.000 ploegen beschikbaar gesteld aan de armste plattelandshuishoudens, tot een totaal van 100.000. De helft van de ploegen gaat naar vrouwen. De regering betaalt 80 procent van de kosten.

De mechanisatiegraad onder boeren in Burkina Faso varieert erg. Volgens het ministerie van Landbouw is bij de helft van de boeren in de katoenproducerende regio’s sprake van enige vorm van mechanisatie. In andere gebieden is dit soms maar 1 of 2 procent.

De overheid wil de gemiddelde mechanisatiegraad onder boeren in de komende vier jaar verhogen van de huidige 20 procent tot 75 procent.  

Moderniseren

“De overheid moet gezinsbedrijven helpen moderniseren, zodat ze hun productie kunnen opvoeren”, zegt Alfred Sawadogo, hoofd van de niet-gouvernementele organisatie SOS Sahel. “In het westen van het land is voldoende grond beschikbaar. De boeren daar kunnen, als ze moderniseren, zo’n 50 hectare land bewerken in plaats van de huidige 5 tot 7 hectare.”

Het gebruik van ploeg brengt meer voordelen met zich mee dan alleen tijdbesparing. “De bodem absorbeert het water beter als met een ploeg gewerkt wordt. En de dieren zorgen voor natuurlijke mest.
 
De helft van de ploegen gaat naar vrouwen. “Het beeld van een voorovergebogen vrouw met een kind op haar rug, aan het werk op het veld, zullen we dankzij dit initiatief binnenkort niet meer zien”, zegt Dao.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.