Hondurese militairen planten 11.000 hectare bos

Hondurese militairen hebben de laatste vijf jaar 11.404 hectare bos aangeplant. De militairen maken deel uit van de zogeheten groene bataljons. Ze proberen een van de laatste stukken tropisch regenwoud in Midden-Amerika te redden.

De groene bataljons in de Hondurese leger tellen samen duizend militairen. Hun taken beperken zich niet tot het planten van bomen. Ze sporen ook illegale houtkap op, helpen bij de bestrijding van bosbranden en bieden hulp aan plaatselijke gemeenschappen, zegt minister van Defensie Marlon Pascua.

De groene bataljons bevinden zich vooral in de regio van Olancho, in het noordoosten van het land, met name in het Biosfeerreservaat van de Plátano-rivier, door de Unesco uitgeroepen tot werelderfgoed.

Deze maand hebben de militairen veertien families geherhuisvest die in de kern van het reservaat woonden. De groene bataljons zijn van plan meer dan 12.000 hectare bos te recupereren dat tot graasland was omgevormd.

Werelderfgoed

Het 2 miljoen hectare grote biosfeerreservaat is een van de weinige restanten van tropisch regenwoud in Midden-Amerika. Het beslaat 7 procent van het nationale grondgebied.

De status van werelderfgoed die het in 1982 kreeg, haalde niets uit. Dit jaar plaatste de Unesco het reservaat op de lijst van bedreigd werelderfgoed. Landbouw en illegale houtkap zijn de grootste bedreigingen.

De overheid beschikt over onvoldoende middelen om het uitgestrekte reservaat te beschermen. Volgens het Hondurese leger zijn zeker 1500 militairen nodig om ook de in de meest afgelegen delen te kunnen ingrijpen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2785   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2785  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.