Honger drijft Kim Jong-Il naar Rusland

Kim Jong-Il, leider van Noord-Korea, had op woensdag 24 augustus een zeldzame ontmoeting met de president van Rusland Dmitri Medvedev. Noord-Korea toonde zich bereid te onderhandelen over zijn nucleaire programma.

Het is van 2002 geleden dat Kim Jong-Il nog een bezoek bracht aan Rusland. De woordvoerder van president Medvedev, Natalya Timakova, zei na afloop van de gesprekken dat Kim Jong-Il bereid was te onderhandelen over het stopzetten van het Noord-Koreaanse nucleaire programma. Volgens het Chinese persagentschap Xinhua zou de Noord-Koreaanse leider gezegd hebben ‘belang te hechten aan een nucleair-vrij Koreaans schiereiland’.

Zespartijenoverleg

Noord-Korea zou bereid zijn terug deel te nemen aan het zogenaamde zespartijenoverleg. Dit overleg werd in 2003 opgestart door Rusland, China, de Verenigde Staten, Japan en beide Korea’s nadat bekend was geraakt dat Noord-Korea bezig was met het ontwikkelen van een nucleair wapen. Dit overleg was erop gericht Noord-Korea te overtuigen zijn nucleaire faciliteiten te sluiten in ruil voor economische ondersteuning. In 2009 werden de onderhandelingen echter stopgezet toen Kim Jong-Il weigerde zijn atoomprogramma volledig te beeïndigen.

Diplomatie voor hulp

Sico van der Meer, Noord-Korea-expert en onderzoeker bij het Nederlandse instituut Clingendael, stelt in een gesprek met MO* dat het bezoek van Kim Jong-Il aan Rusland vooral vanuit economisch perspectief bekeken moet worden. Kim Jong-Il heeft sinds 2008 een koers van provocatie en afschrikking gevolgd. Volgens van der Meer is Noord-Korea echter zo goed als failliet en zoekt het nu naar meer opening om op die manier economische hulp te verkrijgen. Eind augustus maakte Rusland al bekend 50.000 ton graan naar Noord-Korea te zullen sturen.

Van der Meer acht het daarom niet onwaarschijnlijk dat het zespartijenoverleg in de nabije toekomst hervat zal worden. De VS, Zuid-Korea en Japan lieten al weten bereid te zijn het zespartijenoverleg te starten waar het geëindigd is, maar willen wel eerst meer zekerheid hebben over de “denuclearisering” van Noord-Korea. Volgens van der Meer is het echter onwaarschijnlijk dat Noord-Korea zijn nucleaire programma gaat stilleggen.

Zestig jaar oorlog

Officieel bestaat er nog steeds geen vrede tussen Noord- en Zuid-Korea. In 1953 sloten beide landen een wapenstilstand af na een drie jaar lange oorlog. Een vredesverdrag is er echter nooit gekomen, waardoor beide landen technisch gezien nog steeds met elkaar in oorlog zijn.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

  • Bram Vranken studeert Conflict and Development aan de UGent en is in april een maand in Bangladesh voor zijn scriptie over landloze boeren, voedselsoevereiniteit en klimaatverandering.

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.