Hoofd van Argentijnse Gendarmerie ontslagen

De Argentijnse regering heeft maandag Pedro Pasteris, het hoofd van de Argentijnse Gendarmerie, aan de kant gezet. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de moord op Argentijnse dissidenten tijdens de militaire dictatuur.

Zijn ontslag betekent niet dat we hem beschuldigen. Maar we kunnen geen man aan het hoofd van de ordediensten hebben die dermate in opspraak komt, zegt minister van Binnenlandse Zaken Anibal Fernández. Het ontslag van Pedro Pasteris volgt op een onthulling in de krant Clarín dat hij betrokken zou zijn bij de ontvoering en moord Argentijnse burgers van 1980 tot 1983. Tijdens die periode verdwenen minstens negen mensen aan de grensovergang tussen Paso de los Libres (Argentinië) en Uruguayana (Brazilië).

De ontvoeringen in de noordoostelijke provincie Corrientes zijn een relatief onbekend hoofdstuk uit de Argentijnse ‘Vuile Oorlog’. Dat ook daar opponenten van de Argentijnse militaire dictatuur (1976-1983) werden vermoord, is pas de laatste maanden duidelijk geworden.

In mei klapte Carlos Waern, een voormalige agent van de inlichtingendienst, uit de biecht: hij maakte bekend dat het leger gevangenen naar de brug aan de grensovergang bracht om opposanten en vermeende guerrillero’s te herkennen en te verklikken. De verklikkingtactiek paste in Operación Murciélago, een strenge grensbewakingoperatie die in 1979 werd opgezet om Argentinië vrij te houden van infiltranten van de guerrillagroep Montoneros.

Pasteris had destijds het commando over het grensgebied. Volgens de bron van Clarín, die destijds onder het commando stond van Pasteris in Paso de los Libres, zou het huidige hoofd van de Gendarmerie volledig op de hoogte zijn geweest van wat er aan de hand was. Zijn gendarmes kidnapten de mensen die werden aangewezen, verklaarde de anonieme bron aan Clarín.

De centrumlinkse regering van Néstor Kirchner besliste meteen om Pasteris te ontslagen. We hadden geen andere keuze dan hem te ontslaan omdat hij moet kunnen getuigen voor een rechter in Paso de los Libres, zegt Alegrini. Sinds zijn aantreden moedigt Kirchner de heropening van belangrijke mensenrechtenzaken aan die teruggaan tot de Argentijnse dictatuur. De president liet tientallen generaals, admiraals en andere officieren uit het leger ontslagen wiens reputatie bezoedeld was door de wreedheden in de Vuile Oorlog.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.