Hoog spel rond ‘reddingstekst’ Doha-ronde

Naar alle waarschijnlijkheid keurt de algemene raad van de Wereldhandelsorganisatie (WHO) op 30 juli de ‘reddingstekst’ goed die de vastgelopen multilaterale gesprekken over de vrijmaking van de wereldhandel nieuw leven moet inblazen. Maar na amper twee dagen onderhandelen staat vast dat niet meer dan een light-versie zal overblijven.

De tekst die nu ter discussie voorligt, moet op 30 juli leiden tot een raamakkoord over de tweede fase van de zogeheten Doha-handelsronde. De gesprekken over de vrijmaking van de wereldhandel waren na een mislukte ministerconferentie in Cancún vastgelopen. De directeur-generaal van de Wereldhandelsorganisatie, Supachai Panitchpakdi, en de Japanse voorzitter van de algemene raad van de WHO, Shotaro Oshima, vragen de 147 lidstaten met aandrang de huidige tekst goed te keuren. “Wacht met nieuwe voorstellen en wijzigingen tot na juli”, zei Supachai.

Het ziet er niet naar uit dat de reddingstekst op een veto zal stuiten. De EU en de VS kunnen hun tevredenheid over het document niet verbergen, alhoewel de Amerikaanse onderhandelaar verklaarde dat de VS “nog enkele probleempjes zagen”.

Maar met name de ontwikkelingslanden hebben de indruk dat de huidige tekst maar matig aan hun wensen tegemoet komt. De ontwikkelingslanden, die al in de kou bleven staan in de Uruguay-ronde (1986-1994), zetten alles op alles om een groter deel van de nieuwe geliberaliseerde markt vast te krijgen, die volgens een studie van de Wereldbank zo’n 400 miljard euro waard kan zijn.

Vooral de landbouwsector is voor de ontwikkelingslanden vitaal. Die moet volgens hen zo snel mogelijk worden vrijgemaakt. Maar de geïndustrialiseerde landen – de Verenigde Staten, de Europese Unie – doen er alles aan om hun systeem van landbouwsubsidies zo lang mogelijk te laten bestaan.

De ontwikkelingslanden, die zich hebben verenigd in de zogenaamde Groep van 20 (G20), noemen de tekst “een voldoende basis voor verdere onderhandelingen”. Maar de Braziliaan Luiz Felipe Seixas Correa, die namens de G20 de onderhandelingen leidt, waarschuwde dat “er nog belangrijke wijzigingen en verbeteringen nodig zijn” om een goede balans te vinden tussen de WTA-lidstaten enerzijds, en om op de lijn te blijven van het mandaat van de ministeriële conferentie in Doha 2001 anderzijds.

De onderhandelingen duren nog de hele week. De tekst ligt ter stemming voor tijdens een vierdaagse sessie van de algemene raad van de WHO, tussen 27 en 30 juli.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.