"Houtplantages zijn geen bossen"

Vrouwen op het platteland in Brazilië, Argentinië en Uruguay voeren actie tegen de snel oprukkende houtplantages. De monoculturen verdrijven de oorspronkelijke bossen en graslanden en ontwrichten lokale gemeenschappen.
Milieuverenigingen klagen dat grote bedrijven natuurlijke bossen en graslanden in Zuid-Amerika omvormen om er grootschalige monoculturen aan te planten van uitheemse boomsoorten zoals eucalyptus en pijnboom. De plantages verbruiken enorme hoeveelheden water en putten de grond uit. Het oogst is bestemd voor de houtsector en papierproductie.

Carbon sinksDe houtbedrijven zelf benadrukken in aanloop naar de klimaatconferentie in Kopenhagen dat hun activiteiten een rol kunnen spelen in de strijd tegen de klimaatverandering. Ze willen dat hun plantages in Kopenhagen behandeld worden als “carbon sinks” – plaatsen waar meer CO2 opgeslagen wordt dan er in de atmosfeer terechtkomt.

Claudia Peirano van de Argentijnse Bosbouworganisatie (AFAO) vindt daarom dat er meer plantages moeten komen. “Het verlies van natuurlijke wouden is niet veroorzaakt door plantages, het is het gevolg van landbouwexpansie”, zegt ze.

MisleidendMaar daar zijn de vrouwenorganisaties het niet mee eens. “Wij, vrouwen van de stad en het platteland, verwerpen de uitbreiding van monoculteren, en projecten rond pulp- en papierproductie”, zeggen ze in hun verklaring. “Die hebben de ecosystemen in Argentinië, Brazilië en Urugay veel schade toegebracht.”

De voorbije weken hebben landelijke vrouwenorganisaties daarom hard hun best gedaan om boven de boodschap van de houtsector uit te komen. In oktober nog brachten ze een gemeenschappelijke verklaring uit tijdens het Dertiende Internationaal Congres van de Houtsector in Buenos Aires.

De plantages voorstellen als wouden is misleidend, zeggen de organisaties, omdat daarbij voorbijgegaan wordt aan de “ontelbare negatieve gevolgen” voor het leven van de lokale bevolking. Zo worden gezinnen onder druk gezet om hun land te verkopen, volgen er nauwelijks jobs voor vrouwen, worden de watervoorraden opgebruikt en zijn er nadelige gevolgen voor het sociale weefsel.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2785   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2785  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.