IBSA-top bekijkt versterking Zuid-Zuidsamenwerking

Als de multilaterale handelsonderhandelingen blijven vastzitten, doen de ontwikkelingslanden er goed aan werk te maken van een eigen systeem van handelsvoordelen. Dat zegt de Indiase ambassadeur bij de VN, Hardeep Singh Puri. Ook de ontwikkelingssamenwerking tussen de landen van het Zuiden komt aan bod op de top tussen India, Brazilië en Zuid-Afrika, volgende week in Brazilië.
“Sommige ontwikkelingslanden en zeker India beginnen in de Zuid-Zuidsamenwerking op het gaspedaal te duwen”, zegt Puri. Dat zou te merken moeten zijn op de komende top van de IBSA-landen (India, Brazilië en Zuid-Afrika) op 13 en  14 april in Brasilia. Samen met andere landen als China, Indonesië en Argentinië spelen de drie landen een steeds grotere rol in de internationale handel. Volgens Puri zijn ze niet van plan werkloos te blijven toezien hoe een verdere handelsliberalisering blijft haperen in de Wereldhandelsorganisatie.

VrijhandelIndia geeft al sinds 2008 een voorbeeld. Het land staat de vijftig Minst Ontwikkelde Landen toe tolvrij naar India te exporteren; er gelden ook geen invoerquota meer. In 2008 stelde India ook 3,7 miljard euro aan kredietlijnen ter beschikking van Afrikaanse handelspartners, bovenop de 750 miljoen euro die India elk jaar al uittrekt voor gunstige leningen en giften in Afrika.

India, Zuid-Afrika en Brazilië werken ook al samen om armere ontwikkelingslanden te helpen. Jaarlijks stoppen de drie landen elk 750.000 euro in een Fonds voor de Bestrijding van Armoede en Honger.

Die samenwerking wordt uitgebreid, zegt Puri. Er worden al verscheidene nieuwe initiatieven voorbereid. Daarbij kan worden aangeknoopt aan de ontwikkelingshulp die vooral India en Brazilië nu al aan veel armere landen bieden. India biedt bijvoorbeeld technische bijstand aan wetenschappers, ingenieurs en medici in 158 landen.

India heeft ook een speciaal fonds van 7,5 miljoen euro opgezet voor de uitwisseling van technische kennis tussen ontwikkelingslanden. Een eerste project dat met dat geld wordt gefinancierd, probeert Tanzania, Ethiopië en Oeganda te doen profiteren van de expertise die Indiase melkveehouders de voorbije decennia hebben ontwikkeld. India is ‘s werelds grootste zuivelproducent geworden.

Partnerschap“Commerciële belangen komen niet op de eerste plaats” bij die Zuid-Zuidsamenwerking, zegt Puri. “We willen een echt partnerschap ontwikkelen”. Volgens de ambassadeur legt India geen voorwaarden op zoals westerse donorlanden dat wel doen. India vindt het ook belangrijk dat samenwerkingsprojecten aansluiten bij de prioriteiten van de ontvangende landen en in handen komen van plaatselijke mensen.

Volgens Puri hebben landen als India en Brazilië het grote voordeel dat ze de problemen waarmee armere landen worstelen ook zelf nog aan den lijve ervaren. Daardoor kunnen ze vaak technologische antwoorden bieden die veel goedkoper zijn en veel uitgebreider getest zijn op het terrein.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2785   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2785  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.