“Ik ben andersglobalist, maar geen extreemlinkse granenkoffiedrinkende hippie”

Enkelen wisten niet echt waarvoor ze kwamen of hadden stilletjes gehoopt op een sessie Afrikaanse dans, maar de meeste van de pakweg 350 bezoekers op het Limburgs Sociaal Forum van zaterdag 25 oktober waren al betrokken bij één of meer van de diverse thema’s die aan bod kwamen. Allemaal vonden ze de opkomst teleurstellend, maar velen waren toch vrij positief. Enkele bezoekers en sprekers aan het woord.

“Ik werk bij de Post en kom hier op uitnodiging als ABVV-militant, maar ook uit persoonlijke interesse. Ik kom hier voor een betere wereld, voor rechten, stemrecht en werkgelegenheid. Maar er is veel te weinig volk, hè.”
(Rosa, 48 jaar)

“Ja, ik ben andersglobalist, maar niet in de betekenis die de media eraan geven. Ik ben geen extreemlinkse granenkoffiedrinkende hippie. Ik ga graag eens naar Mc Donalds. Dat moet kunnen – je moet een beetje realistisch zijn. Maar ik ben het ermee eens dat de huidige wereldorde niet kan blijven bestaan.”
“Ik kom hier uit interesse, om te zien hoe het zit met de bevlieging van vóór de Irakoorlog, toen het nog zo trendy was om actief te zijn. En het ziet er niet zo goed uit hè – niet zo veel volk hier.”
“Een lokaal forum is wel belangrijk. Je gaat immers sneller naar Hasselt dan naar Brussel. Het is belangrijk iets lokaal te organiseren om lokaal volk te trekken. Zo wordt het minder een ver-van-mijn-bedshow.”
(Dennis Dessers, 25 jaar, Americawatchers)

“Waarom we hier zijn? Zeg waarom zijn we hier? Ah ja, andersglobalisme.”
(KAJ-meisje tijdens de spandoekactie)

“Ik ben uitgenodigd om te spreken over de situatie bij Ford in de workshop over dat onderwerp. Ik heb een beetje twijfel of de andersglobalisten het verschil kunnen maken. Ik vergelijk het met de witte mars – heeft dat wat opgeleverd? Ik ben niet tegen die beweging, maar soms vind ik haar doelstellingen te extreem.”
(Mario Versavel, hoofdafgevaardigde liberale vakbond)

“Wij hadden workshops Afrikaanse dans en didgeridoo en zo verwacht – meer iets interactiefs. Maar een dag als deze is zeker nuttig. Wij hebben de beweging pas leren kennen in de aanloop naar dit lokale forum, daarvoor was het een ver-van-ons-bedshow. Een deel van de beweging zijn wij van de jeugdbeweging niet echt.”
(Groepje meisjes van de KLJ)

“Wij denken eraan deel te nemen aan een voedselteam en zoeken informatie. Ik heb ook een spandoek bij die de migrantenvrouwen waaraan ik lesgeef hebben gemaakt. ‘Een huis voor mijn gezin’ staat erop. Zelf meekomen was voor hen een stap te ver, maar de spandoek maken, wilden ze wel. Ik vond het interessant, al bestaat het publiek vooral uit intellectuelen.”
(Mieke Paulissen, Open School Hasselt)

“We zijn een beetje ontgoocheld dat de opkomst voor zo’n belangrijk thema zo laag is. Voor ons was het de moeite – we keken onder meer naar de workshop van ‘Vuile Mong’, die toonde hoe er minstens 17 landen betrokken zijn bij een doos tomatensoep met balletjes – ongelofelijk. Zeer goed was ook het toneelstuk over de betogingen in Genua.”
(Jacques Kerkhof, 65 jaar, Pax Christi)

“Het is goed dat de organisaties en zeker ook de mensen van diverse organisaties elkaar eens ontmoeten.”
(Bart, Indymedia, wereldwinkel)

“Ik volgde net een heel heldere uiteenzetting over de ecologische voetafdruk en ik zou op school willen voorstellen om die voor de leerlingen te houden. Er waren wel maar 7 mensen in de workshop, de spreker inbegrepen. Ikzelf heb er niet veel van opgestoken. Dat is het probleem hè, je komt altijd dezelfde mensen tegen. Je bent bezig de bekeerden te bekeren”
(Felix Bergers, 43 jaar, leraar en lid van natuurbescherming)

“Magere opkomst toch. Ik heb deel genomen aan een workshop over vluchtelingen die getuigen dat ze willen maar niet mogen werken. Heel interessant en onbekend onderwerp. Maar het publiek in de workshop was al erg op de hoogte.”
(Voorzitster multiculturele organisatie Perspectief)Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.