India beschuldigt China van technologische steun voor Pakistaanse rakettest

Nadat Pakistan vrijdag een test uitvoerde met een “Shaheen”-raket, heeft India China ervan beschuldigd de technologie te leveren voor het Pakistaanse wapenarsenaal. De goede betrekkingen tussen Peking en Islamabad zijn India al langer een doorn in het oog.

De Indiase woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat India “niet onder de indruk was van het Pakistaanse rakettenvertoon. Het is geweten dat het materiaal en de technologie voor de tests clandestien zijn ingevoerd”. De verklaring was een reactie op een bericht uit Islamabad waarin de Shaheen, een middellange-afstandsraket die kernladingen kan vervoeren, werd omschreven als een “binnenlands product” en de test als “routine”.

George Fernandes, de Indiase minister van Buitenlandse Zaken, zei zaterdag op een congres van de hindoenationalistische Bharatiya Janata Party dat Pakistan al sinds zijn ontstaan in 1947 afhankelijk is van wapenleveringen uit China. “Het Pakistaanse ego wordt overeind gehouden door de steun uit China”, zei Fernandes. De minister, die bekend staat om zijn kritische houding tegenover Peking, noemde China in 1998 al “de moeder van de Pakistaanse atoombom”.

De Indiase visie werd vrijdag bijgetreden door een anonieme Russische expert die tegenover het persagentschap Itar-Tass verklaarde dat “de Pakistaanse ‘Ghauri’ en ‘Shaheen’-raketten getrouwe kopieën zijn van Chinese en Noord-Koreaanse voorbeelden”. Moskou en New Delhi zaten tijdens de Koude Oorlog min of meer op dezelfde lijn. Recent zoekt Delhi echter toenadering tot de Verenigde Staten en biedt het zijn informatie- en ruimtevaarttechnologie aan om een plaatsje te bemachtigen onder de Amerikaanse rakettenafweerparaplu.

Enkele uren na de Pakistaanse test antwoordde India met de lancering van een “Akash”-raket. Die werd nog ontwikkeld onder leiding van A. P. J. Abdul Kalam, de wetenschapper die momenteel president van India is, een grotendeels ceremoniële functie. De Verenigde Staten en Groot-Brittannië, die diplomatiek actief zijn in de regio, reageerden ontgoocheld. “De test dragen bij tot de gespannen toestand in de regio en geven aanleiding tot een geldverslindende en gevaarlijke wapenwedloop”, zei de woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van defensie vrijdag.

Momenteel zijn in de tussen India en Pakistan betwiste provincie Kasjmir verkiezingen aan de gang. De Pakistaanse sterke man Pervez Musharraf noemt de stembusgang een illegaal manoeuvre om de Indiase greep op Kasjmir te bestendigen. India heeft sinds mei van dit jaar een 700.000 man sterke troepenmacht in het gebied langs de grens met Pakistan en weigert die terug te trekken voor de verkiezingen op 8 oktober zijn afgelopen.

Ranjit Devraj

Xml=3

Ref: ap ip

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.