India subsidieert vervuiling

Diverse afvalverwerkingsfaciliteiten in India die afval moeten omzetten in energie, dragen juist bij aan vervuiling. De verbranding levert nauwelijks energie, maar zorgt wel voor giftige uitstoot, zeggen deskundigen.

Waste-to-energy (WTE) is een vorm van afvalverwerking waarbij afval verbrand wordt om energie op te wekken. Dat is de theorie, maar het rendement is sterk afhankelijk van de aard van het afval, zegt expert Ragini Jain.

Het afval verbrandt volgens hem onvoldoende om adequaat elektriciteit te kunnen produceren. Indiaas afval is vooral biologisch afbreekbaar composteerbaar afval met een hoog vochtgehalte. Tegen de tijd dat het bij de fabrieken aankomt, is het vermengd met niet-afbreekbaar plastic, aluminium en soortgelijke substanties.

Rook

Omdat het afval niet goed verbrand wordt, komt bovendien giftige rook vrij.  “Gigantische subsidies voor dit soort faciliteiten ruïneren de afvalverwerking in India”, zegt Almitra Patel, een ingenieur van het prestigieuze Massachusetts Institute of Technology (MIT) in Boston. “Bedrijven gebruiken deze subsidies nu om fabrieken op te zetten die niet functioneren.”

Bij Timarpur in New Delhi is een WTE-afvalverbrandingsfabriek die in 2003  geleverd werd door het Deense bedrijf Volund Milijotecknick, weer in gebruik genomen nadat hij aanvankelijk niet werkte. En in Okhla wordt een nieuwe afvalverbrandingsinstallatie gebouwd.
 
Activisten klagen dat bij de fabriek in Timarpur milieuregels zijn overtreden. Er wonen 500.000 mensen in de buurt van de installatie. Vorige maand trok de Aziatische Ontwikkelingsbank financiering voor de fabriek in.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.