India verbiedt dolfijnenshows

Het Indiase ministerie van Leefmilieu heeft een verbod uitgevaardigd op shows met dolfijnen, omdat de dieren intelligent zijn en een “niet-menselijke persoonlijkheid” hebben.

In een beleidsbrief adviseert het ministerie lagere overheden om elke aanvraag voor een dolfinarium te verwerpen. Het ministerie wijst erop dat walvisachtigen niet goed overleven in gevangenschap. Een dolfijn of een andere walvisachtige gevangen houden “kan hun welzijn en overleven ernstig in gevaar brengen omdat het hun gedrag verandert en extreme stress veroorzaakt.”

Bovendien zijn de dieren bijzonder intelligent, zegt het ministerie. “Verschillende wetenschappers die onderzoek deden naar hun gedrag vermelden een ongewoon hoge intelligentie”, stelt de beleidsbrief. “In vergelijking met andere dieren moeten dolfijnen gezien worden als ‘niet menselijke personen’, en dus hebben ze recht op specifieke rechten. Het is moreel onacceptabel om ze gevangen te houden voor entertainment.”

Overwinning

De Indiase dierenbeschermingsorganisaties zijn opgetogen met het nieuws. “Dit is een grote overwinning voor de dolfijnen”, zegt een woordvoerder van de Indiase koepelorganisatie Fiapo. “India is een baken van hoop voor een wereldwijde beweging om walvisachtigen te beschermen van gevangenschap, en we zijn opgetogen dat minister Jayanthi Natarajan een nieuwe standaard instelt voor dierenbescherming in de hele wereld door walvisachtigen als niet-menselijke personen te bestempelen.”

Fiapo is een van de organisaties die een jaar lang werkten om het verbod te bewerkstelligen. India is wereldwijd nog maar het vierde land dat een verbod instelt, maar wel het grootste. Eerder deden Hongarije, Costa Rica en Chili al hetzelfde.

 

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.