Indiase diplomatieke acrobatie in Moskou

De Indiase premier Manmohan Singh staat voor de onmogelijke opdracht in minder dan 24 uur het vertrouwen van de Russen te herwinnen. De Indiase diplomatieke koorddans is blijkbaar nog niet ten eind.
Ondanks zestig jaar trouwe vriendschap, is de Siberische koude binnengetreden in de Russich-Indiase diplomatie. Vorige maand slaagde Indiaas minister van Buitenlandse Zaken Pranab Mukherjee er tijdens een bezoek aan het Kremlin niet in zijn Russische collega te ontmoeten, laat staan president Putin. Een bezoek van eerste minister Singh zat er dus aan te komen, maar ook bij deze gelegenheid lieten de Russen hun ongenoegen aan de Indiërs blijken: het gebruikelijke protocol ter verwelkoming van een staatshoofd werd drastisch ingekort.
Volgens Singh bezit Rusland nog steeds een ‘speciale en unieke plaats in India’s buitenlandse betrekkingen’. Het is echter mogelijk dat India’s actieve buitenlandse politiek de Russen hoog zit en met name de steeds hartelijkere betrekkingen die Delhi onderhoudt met Washington.
Met de VS zou een nucleaire overeenkomst gesloten worden en met China werden verdragen gesloten omtrent energie, veiligheid en defensie. Met Australië, Japan en de VS heeft India een militair verdrag afgesloten ter bevordering van de veiligheid en vrede in Azië en de Stille Oceaan. In plaats van zich te exclusief te richten naar Rusland, zoals het sinds de onafhankelijkheid had gedaan, vaart India een zeer onafhankelijke koers in de wereldpolitiek. Het zijn vooral de multilaterale militaire verdragen die het Kremlin tegen de borst stuiten en een bron zijn voor het groeiende wantrouwen.
Net nu India een rijzende ster is in Azië en erin slaagt een onafhankelijke positie te verwerven op het internationale toneel, heeft Rusland bondgenoten nodig in Putins nieuwe confrontatie met het Westen. De druk op New Delhi om zich naar de wensen van het Kremlin te voegen, wordt steeds groter. Het is echter duidelijk dat India het Russische paternalisme van weleer ontgroeid is. Singh zou volgens de Indiase kranten beter geen sentimentele taal meer spreken, maar voor eens en altijd zijn masker afnemen. Of zoals de Indiase krant The Indian Express schreef: ‘Singh zou er goed aan doen zich de geest van Indira Ghandi voor de geest te halen, die zelfs in het midden van de Koude Oorlog weigerde de slaaf van Moskou te spelen.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.