"Internationale gemeenschap overwoog coup in Haïti"

De internationale gemeenschap heeft overwogen een coup te plegen in Haïti. Dat zegt de speciaal gezant van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), Ricardo Seitenfus, die na harde kritiek op het internationale optreden in het land uit zijn functie is gezet.

In de Braziliaanse krant Folha verklaarde Seitenfus dat de zogenaamde Kerngroep (OAS, VN en donorlanden) de mogelijkheid besprak om president René Préval met een vliegtuig het land uit te zetten. Dat gebeurde op 28 november, de dag van de verkiezingen.

Seitenfus, als Braziliaans ambassadeur de OAS-gezant in Haïti, was “geschokt”. Toen de Haïtiaanse premier binnenkwam en er vragen over stelde, bleef iedereen stil. “Ik heb het woord genomen en gezegd dat iedere discussie hierover volgens het OAS-Handvest een coup zou betekenen.”

De Amerikaanse ambassade wil geen commentaar geven op de uitlatingen van Seitenfus.

Intussen blijkt dat Seitenfus op eerste kerstdag al is ontslagen. Dat gebeurde nadat hij harde kritiek op de internationale gemeenschap had geuit tegen de Zwitserse krant Le Temps. Volgens hem heeft Haïti te lijden onder de aanwezigheid van de VS en werkt de aanwezigheid van VN-vredestroepen contraproductief. De vredesmacht zit er om de Amerikaanse belangen te dienen, aldus Seitenfus. Door de massale aanwezigheid van de hele wereld, inclusief ngo’s, die in feite regeringstaken uitvoeren, is het voor de Haïtianen onmogelijk om hun land op te bouwen.

“Deze gedachten komen uit mijn hart”, verklaart Seitenfus. “Ze vertolken wat veel mensen vinden die geen stem hebben. Ik was hun woordvoerder.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.