Irakezen in VS kunnen niet kiezen tussen Obama en Mc Cain

De Amerikaanse presidentsverkiezingen naderen met rasse schreden en de Irakezen in de VS twijfelen over wie de beste kandidaat is voor hun land. Sommigen hebben sympathie voor Barack Obama, die een vaste datum voor de terugtrekking van Amerikaanse troepen in het vooruitzicht stelt, anderen zien in John McCain de geknipte man om te vermijden dat Irak afglijdt in de chaos.
Obama, die donderdag op de Democratische conventie in Denver officieel als kandidaat op het schild werd geheven, heeft beloofd de Amerikaanse troepen binnen de zestien maanden na het begin van zijn ambt uit Irak weg te halen. Ook zijn meer tolerante standpunten inzake immigratie leveren hem de sympathie op van de Iraakse gemeenschap in de VS. In 2000 werden in de VS 89.000 Irakezen geteld, daar kwamen intussen bijna 14.000 vluchtelingen bij.

John McCain, de gedoodverfde kandidaat van de Republikeinen, weigert zich te laten vastpinnen op een datum voor de terugtrekking van de Amerikaanse troepen. Net als zijn partijgenoot, de huidige president George W. Bush, eist hij van de Iraakse prenier Nouri al-Maliki garanties voor een verbetering van de veiligheidssituatie in het Tweestromenland. Sommige Irakezen hebben meer sympathie voor die hardere lijn. Bush vraagt ook immuniteit voor Amerikaanse soldaten die in Irak van misdaden worden beschuldigd.

Iraakse politici dringen intussen ook bij de Verenigde Naties aan op een vast tijdstip voor de terugtrekking van de Amerikaanse soldaten. In het door sjiieten gedomineerde Iraakse parlement hebben 144 van 275 parlementsleden een resolutie in die zin ondertekend. De sjiitische geestelijke Moqtada al-Sadr heeft beloofd zijn gevreesde Mahdileger te ontbinden als er een akkoord komt over de terugtrekking

“Ik steun Obama voor zijn binnenlandse en zijn buitenlandse politiek”, zegt Hala, een softwareontwikkelaarster die sinds 22 jaar met haar gezin in de VS woont. “Vier jaar geleden heb ik op de Republikeinen gestemd. Nu is Irak stabieler en heb ik minder angst dat het misloopt.”

“De Irakezen willen een duidelijke datum voor de terugtrekking”, zegt Steven Kull van het peilingbureau WorldPublicOpinion.org. “Ze zijn het niet eens met de ideeën van McCain over een Amerikaanse militaire aanwezigheid zonder einddatum. Kull presenteerde onlangs op een hoorzitting in het parlement de resultaten van een peiling voor het Britse Channel 4, waaruit blijkt dat 70 procent van de Irakezen de Amerikanen willen zien vertrekken. 78 procent van de mensen in die groep zagen de terugtrekking liefst binnen de zes maanden gebeuren.

McCain of de chaos ?



Uit de interviews die IPS deed met Irakezen in de VS blijkt die voorkeur voor Obama minder uitgesproken. “Het spijt me van het te moeten zeggen, maar ik denk dat McCain een betere keuze is voor de toekomst van Irak, vooral die van mijn familie en vrienden die daar nog wonen”, zegt Bassam Sebti, een 28-jarige Irakees die al twee jaar in de VS woont. “Obama is misschien beter voor de VS, maar niet voor Irak.”

De 51-jarige Naseer Nori arriveerde in mei in de VS als vluchteling. “De Irakezen thuis zijn voor McCain. Ze willen geen snelle terugtrekking die het land in handen laat van milities en politieke partijen die elkaar bestrijden. Ons leger is niet sterk genoeg om dat te doen ophouden.”

De 55-jarige Suhail Ahmed, een vertaler die omstreeks dezelfde tijd in de VS aankwam, is het daar niet mee eens. Hij stoort zich eraan dat de Republikeinen niet willen toegeven dat ze in Irak fouten hebben gemaakt. “De mensen thuis zijn moe, en de Republikeinen zullen de politiek van Bush verderzetten. Als McCain wint, is dat geen goede zaak voor Irak.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.