Irakoorlog kost tussen één en anderhalf biljoen dollar

De oorlog in Irak gaat Amerikaanse belastingsbetalers tussen één en anderhalf biljoen dollar kosten, zo berekende de Dienst voor Begrotingscontrole van het parlement. Intussen maken wapenbedrijven en andere toeleveranciers van het Amerikaanse leger in Irak recordwinsten bekend.
De Dienst voor Begrotingscontrole gaat ervan uit dat de oorlog in Irak de Amerikaanse belastingsbetalers zeker nog 500 miljard dollar extra gaat kosten. Dat cijfer geldt voor een optimistisch scenario, waarbij de VS het aantal militairen in het Tweestromenland reduceren van 190.000 tot 30.000 in 2010. Mochten er in de volgende vijf jaar nog 75.000 soldaten in Irak nodig zijn, dan lopen de extra kosten op tot 900 miljard dollar.
Tien procent van de regeringsuitgaven gaan momenteel naar het leger in Irak en de heropbouw. Het Amerikaanse parlement keurde al 450 miljard dollar goed voor het militaire avontuur in Irak en de Amerikaanse president George Bush heeft daar nog eens 116 dollar bovenopgevraagd. Dat brengt het totaal voorlopig op 556 miljard dollar. Ter vergelijking, de oorlog in Vietnam kostte, rekening gehouden met de inflatie, 652 miljard dollar.
“Dat gebeurt wanneer je halsoverkop ten oorlog trekt zonder een duidelijk plan”, zegt Brian Kaulis, onderzoeker bij de progressieve denktank Centre for American Progress. In 2003 beweerde de directeur Begroting van het Witte Huis, Mitch Daniels, dat de oorlog in Irak niet meer dan 50 tot 60 miljard dollar zou kosten.
De firma’s die in opdracht werken van het Amerikaanse ministerie van Defensie maken intussen recordwinsten bekend. Northrop Grumman maakte groeicijfers van 15 en 7 procent bekend, respectievelijk voor zijn informatie- en de elektronicadivisie. De cijfers gelden voor het tweede kwartaal van 2007 in vergelijking met dezelfde periode in 2006.
De afdelingen gevechtssystemen van General Dynamics realiseerde een meerverkoop van 19 procent, dankzij de aanhoudende vraag naar tanks en gepantserde voertuigen. Vliegtuigbouwer Lockheed Martin kondigde een winststijging van 34 procent tot 778 miljoen dollar aan.
Niet alleen de defensiebedrijven doen de factuur voor de Irakoorlog oplopen. De Dienst voor Begrotingscontrole schat de medische kosten op negen miljard dollar in het optimistische scenario en dertien miljard dollar in het pessimistische scenario. De opleiding van Iraakse en Afghaanse soldaten en politiemannen gaat in de volgende tien jaar vijftien miljard dollar kosten. De heropbouw van Irak en diplomatieke inspanningen kosten tegen 2017 nog eens twintig miljard dollar extra.
In januari berekenden Nobelprijswinnaar Joseph Stiglitz en Linda Bilmes, een begrotingsexpert van de universiteit van Harvard, dat de Irakoorlog uiteindelijk meer dan twee biljoen dollar zal kosten. Ze hielden daarbij ook rekening met de impact van de oorlog op de economie en de kosten voor de verzorging van gewonde en gehandicapte soldaten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.