Dossier: 

Islamisten roepen de sharia uit in het noorden van Mali

In het kielzog van de gewapende rebellen die drie grote steden in het noorden van Mali hebben veroverd, hebben islamisten de sharia uitgeroepen. Vrouwen moeten een sluier dragen en dieven wordt de hand afgehakt.

  • Emilio Labrador cc via Flickr Toearegrebellen hebben Timboektoe en andere steden in het noorden van Mali ingenomen. Islamisten roepen er nu de Sharia uit. Emilio Labrador cc via Flickr

“Al het ongeluk van de mensen is te wijten aan het gebrek aan geloof in God en aan het verlaten van de sharia”, zei Iyad Ag Ghali, leider van de islamistische groep Ansardine, woensdag op de lokale radio van Timboektoe. “Het heeft geleid tot ellende, losbandigheid en andere maatschappelijke plagen.”

De groepen die Timboektoe hebben veroverd, hebben Ag Ghali erkend. Sinds de komst van de jihadistische beweging, maandag, leeft de toeristenstad in het noorden van Mali onder de regels van de islamitische wet.

“De rebellen hebben op de radio gezegd dat ze de bevolking geen kwaad zullen doen, maar ze hebben de vrouwen gevraagd om de sluier te dragen als ze naar buiten gaan”, zegt Badji Maïga, een inwoner van Timboektoe. “Ze hebben zelfs gevraagd aan de mensen om voor hen te klappen en ze hebben plunderaars gearresteerd.”

Allah is groot

Boven het veroverde kamp van het leger van Mali wappert nu naast de nationale driekleur ook een zwarte wimpel met “Allah is groot” in het Arabisch. Dit weekend zijn de drie belangrijkste steden in het noorden door de handen van de verschillende gewapende groepen gegaan. De Nationale beweging voor de bevrijding van Azawad (MNLA) was al een belangrijke speler, maar nu hebben ook de twee islamistische groepen Ansardine en Al Qaïda van de islamitische Maghreb (AQMI) zich stevig genesteld. Volgens ooggetuigen bevinden zich onder de islamisten ook buitenlandse strijders, uit Nigeria, Mauretanië en Algerije. De groepen hebben gebruik gemaakt van de verwarring die ontstond na de staatsgreep in Mali, ruim twee weken geleden.

Terwijl de MNLA zegt te vechten voor een onafhankelijke staat in het noorden, wil Ansardine juist de huidige grenzen van Mali bewaren, maar wel in het hele land de sharia invoeren. Volgens de krant Le Républicain, gevestigd in Bamako, heeft Ag Ghali eerst een ziekenhuis in de stad bezocht om goodwill te kweken, waarna hij zijn mannen door de stad verspreidde om vrouwen te vragen een sluier om te doen.

Vrouwen

Vrouwen in de rest van het land zijn ongerust. “Ik zou niet willen wonen in een land waar je kleding en je kapsel worden gecontroleerd”, zegt Kadiatou Samaké, kapster in Bamako. “Daarom ben ik er bang voor dat de islamisten hun heerschappij uitbreiden over heel Mali. Vrouwen zullen eronder lijden als dat gebeurt.”

Vooralsnog hebben de islamisten nog geen geweld gebruikt om hun wetten toe te passen, zeggen verschillende bronnen in Timboektoe. Ze willen het woord van God verbreiden, zeggen ze zelf, en niet de bevolking aanvallen. Toch moeten vrouwen het ontgelden in verschillende andere steden in het noorden. “In Gao zijn vrouwen verkracht en andere zijn weggevoerd”, zegt de voorzitter van de Nationale Commissie voor Mensenrechten in Mali, advocaat Kadiatou Sangaré.

Bovendien is er een voedseltekort, zegt Alassane Touré, inwoner van Gao, in een telefoongesprek. “De rebellen hebben winkels en boetieken kapotgeslagen, en de benzinepomp geplunderd”, zegt hij. “We kunnen geen levensmiddelen meer krijgen.”

Het Algerijnse consulaat in Gao is donderdagochtend aangevallen door een gewapende islamistische groep. De consul en zes medewerkers zijn meegenomen naar een onbekende bestemming.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.