Israëlische aanvallen kostten VN en EU al 25 miljoen euro

De Israëlische militaire acties op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook hebben al voor 25 miljoen euro schade toegebracht aan Palestijnse infrastructuur die was gefinancierd door de VN en de Europese Unie. De grootste vernielingen zijn de laatste twee weken aangericht in verschillende vluchtelingenkampen van de VN.


Naast de vluchtelingenkampen zijn ook ziekenhuizen, omroepgebouwen, scholen, onderzoekscentra en de luchthaven van Gaza getroffen. Volgens Peter Hansen, de commissaris-generaal van het UN Relief and Works Agency for Palestine Refugees (UNRWA), een agentschap dat sinds een halve eeuw bijstand verleent aan Palestijnse vluchtelingen, loopt de schade aan VN-infrastructuur alleen al op tot 4,31 miljoen euro. Daarbij houden we geen rekening met wat nog nodig is voor de toekomstige noden van de ernstig getraumatiseerde vluchtelingenbevolking, zei Hansen donderdag. De Europese Unie schat de schade aan haar projecten op 17 à 20 miljoen euro.

De Europese raad voor Buitenlandse Zaken overweegt Israël een schadevergoeding te vragen voor die vernielingen. VN-woordvoerder Farhan Haq meldt dat de VN al meermaals een schadevergoeding hebben geëist van Israël, maar ze hebben nooit geantwoord.

Volgens de Palestijnse Autoriteit bedraagt de totale schade die Israël sinds het begin van de huidige opstand in september 2000 aanrichtte in de Gazastrook en op de Westelijke Jordaanoever al meer dan 227 miljoen euro.

Hansen zegt dat Israelische aanvallen op de vluchtelingenkampen daar 22 VN-scholen, vier VN-ziekenhuizen, twee ziekenwagens en vier dienstencentra hebben verwoest. Het UNRWA zal minstens 306.000 euro moeten uitgeven voor onmiddellijke herstellingen. Bovendien zullen de VN zelf nog eens ruim 255.000 euro moeten ophoesten voor dringende herstellingen aan de wegen en de infrastructuur in de kampen.. Volgens een eerste schatting zal het UNRWA uiteindelijk ongeveer 2,61 miljoen euro moeten vinden om 141 vluchtelingenhuizen te herstellen die onlangs zijn vernietigd. Het kost nog eens 613.000 euro om 1800 shelters te herstellen die lichte schade hebben opgelopen.

Buiten de vluchtelingenkampen is de grootste schade aangericht op de luchthaven van Gaza. Die moest gewoon worden gesloten. Maar de lamlegging van de Palestijnse economie kost nog veel meer. In een rapport van juli vorig jaar schatte VN-secretaris-generaal Kofi Annan dat de Palestijnen daardoor al 2,72 miljard euro hebben ingeboet.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.