Jonge Egyptenaren dirigeren opstand

Lange tijd verbleven de architecten van de Egyptische opstand steevast in de anonimiteit. Tot de Egyptische overheid onlangs beweerde dat ze onderhandelde met enkelen van hen, met de intentie onenigheid te zaaien. Dat was het teken voor de jeugdige revolutionairen om naar voren te treden.

De leiders van de beweging zijn vooral jonge dokters en advocaten die hun diploma’s behaald hebben aan de topuniversiteiten van het land. Sommigen waren voorheen al meermaals gearresteerd en gemarteld voor hun rebellie tegen de Egyptische politiestaat. Ze durfden niet vroeger op het voorplan treden omdat ze vreesden gearresteerd of ontvoerd te worden door de geheime politie. Met ongeveer vijftien zijn ze en een van hen is Wael Ghonim, het bestuurslid van Google dat vorige week vrijkwam en een icoon werd voor de opstandelingen.

De anonimiteit van het internet bood de leiders de kans verborgen te blijven voor de geheime politie. Ze verspreidden valse geruchten om politiespionnen te misleiden en ze planden de protesten nauwkeurig. De professionaliteit en vindingrijkheid van hun acties verklaren mee de kracht van de opstand. Op de eerste dag van het protest probeerde de beweging bijvoorbeeld de politie te misleiden door te melden dat ze zou samenkomen in een moskee in een rijke buurt. In plaats daarvan verzamelden ze in een arme wijk. Ze verdeelden zich in twee groepen. De ene groep ging mensen ronselen in de cafés en de andere groep begon op straat leuzen te scanderen. Ze begonnen die dag met vijftig actievoerders en eindigden met duizenden.

Anonieme administrator

Het idee van verzet ontsproot tijdens de opstand in Tunesië. Whalid Rachid, lid van de beruchte Facebookgroep genaamd 6 April Beweging, vroeg aan een anonieme administrator van een facebookgroep hulp voor een protestdag op 25 januari. Later bleek dat die administrator Wael Ghonim was. Zo verliep de verborgen communicatie via Facebook tussen leiders van de beweging om de revolte voor te bereiden.

De Egyptische overheid reageerde snel door Egypte van het internet te halen. Maar de groepering bestaat niet hoofdzakelijk op het web. De opstandelingen gebruiken nog veel andere communicatiemiddelen zoals gsm’s, graffiti, kranten en de uitzendingen van al-Jazeera.

Geïmproviseerde oorlogvoering

De vele organisaties die deel uitmaken van de beweging organiseren zich al decennialang in de straten. Zo is de participatie van de Moslimbroederschap van groot strategisch belang omdat zij van nature goed georganiseerd is als verboden partij. Zij is gespecialiseerd in geïmproviseerde oorlogsvoering. Toen een leger van Moebarak-getrouwen de oproerlingen met stenen en brandbommen bestookte, reageerde de Broederschap heel alert. Eén groep brak de straat open, een andere bracht de vrijgekomen stenen naar het front en een derde groep bemande de barricades.

De verschillende bondgenoten hebben geen ideologische verwantschap met elkaar. Liberalen, socialisten en leden van de Moslimbroederschap werken allemaal samen om de opstand te doen slagen. Al deze groepen willen een democratisch bestuurssysteem volgens westers model opstarten in Egypte. Er zijn echter ook grote verschillen in de opinies, vooral over de rol van de islam in het openbare leven. Maar die problemen zullen ongetwijfeld nog aan de oppervlakte komen na een eventuele revolutie.

(bronnen: New York Times, BBC, Al-Jazeera)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.