Jongeren houden eigen klimaattop (*)

Jongeren uit 44 landen hebben de voorbije week een eigen klimaattop gehouden in Kopenhagen, een initiatief van het VN-Kinderfonds Unicef en de stad Kopenhagen. Ze eisen daden van de wereldleiders. De tijd van woorden is voorbij, zeggen ze in de slotverklaring van het Kinderklimaatforum.
“Door de droogte ligt er niets op onze bord. Onze toekomst is in gevaar, we eisen dat er iets gedaan worden”, schreven de 164 jongeren, van 14 tot 17 jaar, in hun verklaring.
“Ik wil niet dat mijn toekomst in gevaar komt doordat geen actie wordt ondernomen tegen de klimaatverandering”, zegt de zestienjarige Bipra Biswambhara uit India. Samen met vele andere congresgangers was ze “geschokt om te horen hoeveel mensen en plaatsen al getroffen worden door de klimaatverandering.”
Dat nog niets ondernomen is, komt doordat de meeste leiders van middelbare leeftijd of ouder zijn en niet meer de zwaarste gevolgen van de klimaatverandering zullen dragen, gelooft Biswambhara.

Samenwerken


“We zijn niet alleen, iedereen draagt de gevolgen”, zegt de vijftienjarige Mohamed Axam Maumoon van de Malediven, een eilandengroep die in zee dreigt te verdwijnen. Het gevoel dat het in Kopenhagen om een gemeenschappelijk belang ging, was groot, zei hij. “Als we allemaal samenwerken, kan de toekomst er mooi uitzien.”
Op de slotceremonie in het stadhuis van Kopenhagen overhandigden de jongeren hun verklaring aan de Deense minister Connie Hedegaard, voorzitter van de VN-Klimaattop.
Volgens de organisatoren staan jongeren meer open voor een CO2-arme levensstijl en moeten ze daarom betrokken worden bij de besluitvorming, zowel op lokaal, nationaal als internationaal niveau.
(*) Dit artikel maakt deel uit van een reeks bijdragen van IPS naar aanleiding van de klimaatconferentie in Kopenhagen. ‘Planeet Kopenhagen’ startte op 23 november en loopt tot het einde van de conferentie op 18 december.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.