Kaart brengt hardnekkige malariamug beter in beeld

Een interactieve kaart brengt beter in beeld waar ter wereld malariamuggen resistent worden tegen insecticiden. Dat moet de strijd tegen de ziekte efficiënter maken.

De IR Mapper is een gebruiksvriendelijke weergave van ingewikkelde rapporten van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) over resistentie bij malariamuggen. Dat moet overheden en organisaties die malaria bestrijden, makkelijker in staat stellen hun strategie te bepalen en het juiste insecticide op de juiste plaats in te zetten.

De kaarten bevatten gegevens van 51 landen die teruggaan tot 1954. De website is voor iedereen toegankelijk. Er kan onder meer gefilterd worden op muggensoorten en soorten insecticiden.

Muskietennetten

De strijd tegen malaria boekte de laatste tien jaar vooral grote vooruitgang door het gebruik van insecticiden, via sprays en muskietennetten die met insecticide zijn behandeld. Muggen blijken steeds minder last te hebben van de gebruikte insecticiden.

Zorgwekkend is dat de malariamuggen vooral resistenter worden tegen de populairste insecticiden, de pyrethroïden. In bijna twee derde van de landen waar malaria voorkomt, is sprake van die resistentie.

Muggen dragen malaria over door eerst besmette mensen en vervolgens gezonde mensen te prikken.

700.000 mensen gered

Elk jaar raken nog meer dan 200 miljoen mensen met malaria besmet, met ongeveer 700.000 doden per jaar als gevolg, vooral in Afrika, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Jonge kinderen zijn de grootste slachtoffers.

Studies geven aan dat van 2001 tot 2010 meer dan 700.000 levens gered zijn door het gebruik van insecticide.

Ook malariaparasieten, die door de muggen worden overgedragen, blijken steeds resistenter te zijn tegen medicijnen.

De IR Mapper is een initiatief van het Keniaanse Medische Onderzoeksinstituut, de US Centers for Disease Control and Prevention, het Zwitserse bedrijf Vestergaard Frandsen en het Keniaanse bedrijf ESRI Eastern Africa.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.