Kadhafi bemiddelt in voetbalrel Egypte-Algerije

De Libische leider Muammar Kadhafi zal op vraag van de Arabische Liga bemiddelen tussen Egypte en Algerije. De twee landen zitten elkaar in de haren na uit de hand gelopen voetbalmatches voor de wereldbeker.
Egypte en Algerije beschuldigen elkaar ervan hun supporters niet voldoende beschermd te hebben tegen aanvallen van rivaliserende supporters. Amr Moussa, de secretaris-generaal van de Arabische Liga, vroeg Kadhafi als voorzitter van de Afrikaanse Unie om tussen de twee landen te bemiddelen.

Bittere rivaliteit


De problemen begonnen toen de bus van het Algerijnse team twee weken geleden met stenen bekogeld werd in aanloop naar een match. Daarbij raakten drie spelers gewond. Egypte won de match met 2-0, waardoor extra wedstrijden in de Soedanese hoofdstad Khartoem nodig werden. In de dagen na die match werden kantoren van Egyptische bedrijven in Algerije aangevallen en geplunderd.
Na de tweede match in Khartoem schreven Egyptische kranten dat Egyptische fans achtervolgd werden met machetes, met krantentitels als “Barbaarse aanvallen op Egyptische fans” en “Algerijnen jagen Egyptische fans op met messen en machetes”.
Volgens Soedanese politie viel er maar een handvol gewonden, maar Egypte trok prompt de ambassadeur terug uit Algerije. De Egyptische president Hosni Mubarak zei dat Egypte niet kon toestaan dat zijn burgers in het buitenland vernederd werden.

Gezicht redden


Volgens Ibrahim Youssri, voormalig Egyptisch ambassadeur in Algerije, geeft de rol van Kadhafi de leiders van beide landen de mogelijkheid om uit het conflict te komen zonder hun gezicht te verliezen. “Maar dat zal niet erg snel gebeuren”, zegt hij. “Mogelijk pas over enkele weken. De rust keert wel langzaam terug. De volkeren van beide landen zien dit met droeve ogen aan. Intellectuelen in Egypte en Algerije hebben zich tegen de ontwikkelingen uitgesproken, die elke logica of ratio missen.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.