Kalk doet wonderen voor boeren in hongerend Afrika

Kenia is een van de landen die getroffen worden door de ergste hongersnood in jaren, maar in het westen van het land haalden sommige boeren vorig jaar net bijzonder grote oogsten binnen. Ze leerden kalk te gebruiken om te zure bodems te verbeteren.

“Ik heb mijn akkers nu twee keer met kalk behandeld, en de resultaten zijn verbluffend”, zegt Isaac Ochieng Okwanyi, a 29-jarige boer uit het dorp Nyangera in de Westelijke Provincie. Okwanyi trok als jonge man naar Nairobi, maar vluchtte terug naar zijn geboortedorp na het politieke geweld van 2008.

Op een akker van iets meer dan een hectare die hij van zijn vader kreeg, produceerde Okwanyi in 2009 360 kilogram maïs. “Ik verkocht de helft ervan omdat ik geld nodig had, en van de rest konden mijn familie en mijn ouders drie maanden eten.”

Wonderbaarlijke oogst

Maar toen kwamen specialisten van het Keniaans Instituut voor Landbouwkundig Onderzoek (KARI) langs, die Okwanyi voorstelden deel te nemen aan een experiment waarbij akkers bekalkt zouden worden. De boeren in de streek waren sceptisch, maar dat duurde maar tot de eerste oogst kon worden binnengehaald. “Ik heb in dit dorp nog nooit een betere oogst gezien”, zegt Okwanyi. Eén hectare leverde hem nu ruim 11.000 kilogram maïs op. Okwanyi en zijn familie eten nog altijd van de maïs van vorig jaar, terwijl de volgende oogst al voor de deur staat.

Okwanyi is intussen verhuisd van een woning met een dak uit stro naar een veel groter en steviger huis. Samen met vijf andere boeren die ook grote oogsten hadden binnengehaald, huurt Okwanyi nu een graanopslagplaats waar ze hun voorraden stockeren. “Met de honger die nu in het land heerst, is het niet ondenkbaar dat mensen bij ons binnenbreken om maïs te stelen”, zegt hij.

Groene revolutie

Volgens David Mbakaya, een bodemexpert van het KARI, is het doodeenvoudig. De meeste akkers in de Westelijke Provincie zijn veel te zuur voor de productie van maïs, een gevolg van de bodemgesteldheid, klimatologische factoren en het overmatige gebruik van stikstofhoudende meststoffen. Het probleem kan makkelijk verholpen worden door het uitstrooien van gemalen kalksteen, een product dat in Kenia helemaal niet duur is.

Maar de boeren moeten overtuigd worden en moeten ook leren hoeveel kalk er precies nodig is. Daarvoor zette het KARI een proefproject op met steun van de Alliantie voor een Groene Revolutie in Afrika, een initiatief van de voormalige VN-baas Kofi Annan. Intussen nemen al vijfduizend boeren in de Westelijke Provincie deel aan de proef.

De Westelijke Provincie is een van de streken in Kenia waar het hele jaar door regen valt. Toch moet de provincie zes maanden per jaar voedsel importeren. Marin Odendo, een andere onderzoeker van het KARI, maakt zich sterk dat de kleine boeren in de regio daar met de nodige begeleiding snel verandering in kunnen brengen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.