Kan de nieuwe FAO-leider de organisatie hervormen?

José Graziano da Silva werd zaterdag verkozen tot nieuwe Directeur-Generaal van de VN-Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO). Een twijfelachtige eer aangezien FAO vaak een bron van kritiek is. De logge organisatie moet dringend worden hervormd, benieuwd of Graziano da Silva daartoe in staat is.

  • Reuters Nieuw verkozen Directeur Generaal van de FAO José Graziano da Silva op een persconferentie op het hoofdkwartier van de FAO in Rome Reuters

Deze week vindt in Rome de 37ste editie plaats van de tweejaarlijkse bijeenkomst van alle FAO-leden. Van 25 juni tot 2 juli reflecteren de 192 leden over het programma en beleid van de organisatie. Belangrijker was echter de stemming die daar afgelopen zaterdag plaatsvond en waarin José Graziano da Silva werd verkozen tot kersvers Directeur-Generaal. Met 92 stemmen tegenover 88 werd het uiteindelijk een nek-aan-nekrace met Spanjaard Miguel Angel Moratinos Cuyaube. Vanaf 1 januari 2012 tot 31 juli 2015 is Graziano da Silva leider van FAO.

Geen honger

Graziano da Silva is alleszins op papier een goed leider. Onder President Lula da Silva was hij Minister van Voedselzekerheid. Verder heeft hij ook een academische basis waardoor hij met kennis van zaken handelt: Graziano da Silva bezit verschillende diploma’s waaronder Landbouwkunde en Economie en is als Professor verbonden aan de Staatsuniversiteit van Campinas (Unicamp).

Als Regionale Vertegenwoordiger van Latijns-Amerika en de Caraïben binnen FAO, zijn voedsel en ontwikkeling voor hem dagelijkse bezigheden. Hij verdiende echter vooral zijn strepen in eigen land Brazilië waar hij coördinator was van het Fome Zero Programme waardoor in vijf jaar tijd het aantal Brazilianen dat leidt aan extreme armoede met 24 miljoen werd verminderd. Behalve voor de succesvolle verwezenlijkingen staat zijn programma ook bekend om zijn holistische aanpak: niet alleen de hoogste niveaus maar ook middenveldorganisaties werden bij het beleid betrokken.

Hervormingen

Graziano stelde in april zijn kandidatuur voor door middel van een werkprogramma dat uit vijf onderdelen bestond: de bestrijding van honger, een duurzame voedselproductie en consumptie, een beter beheer van voedselveiligheid, de hervormingen van FAO vervolledigen en meer Zuid-Zuidsamenwerking.

Graziano da Silva beklemtoont het belang van een samenwerking tussen landen uit het Zuiden. Hij stelt immers dat de meest recente innovaties binnen de tropische landbouw hun wortels hebben in ontwikkelingslanden. Zij bezitten dus waardevolle kennis en ervaring die ze moeten delen met anderen.

Maar zijn programma voert ook de noodzaak aan van hervormingen binnen de FAO. Hervormingen die ook al tijdens de termijn van zijn voorganger Jacques Diouf werden besproken maar nog niet werden ingezet. Graziano da Silva pleit voor een decentralisatie van de organisatie in 2012. Hij ijvert voor meer delegatie en transparantie en minder hiërarchie.

Internationale kritiek

Dat FAO een logge, bureaucratische organisatie zou zijn is een veelgehoorde kritiek. In het verleden werd er al vaak over geklaagd door belangrijke donorlanden zoals de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. Dat laatste land dreigde er begin dit jaar nog mee om uit de organisatie te stappen indien ze niet zou worden hervormd.

Een andere kritiek heeft te maken met parallelle internationale organisaties zoals het World Food Programme (WFP) en het Internationaal Fonds voor Landbouwontwikkeling die eveneens rond het voedsel- en landbouwthema werken. Het WFP wordt dikwijls belangrijker geacht dan FAO omdat zij zich bezighouden met probelemen die zich op korte termijn afspelen, zij zorgen bijvoorbeeld voor de voedselbedeling na een ramp. FAO is een organisatie waar beleid wordt uitgetekend met oog op de lange termijn.

Luca Chinotti, beleidsadviseur voor Oxfam’s Groeicampagne, meldt op de website van Oxfam International dat de verkiezing van een nieuwe leider ook een nieuwe start moet betekenen voor FAO: ‘De Directeur-Generaal moet zorgen voor een consensus over een nieuwe toekomst voor landbouw die vooral hoort te draaien rond kleine producenten uit ontwikkelingslanden. Daarnaast moet hij de nodige hervormingen binnen FAO doorvoeren. Graziano da Silva bezit alleszins de capaciteiten om de juiste beslissingen te nemen in functie van de toekomst van landbouw en voedselveiligheid, we hopen dus dat hij zijn leiderschap op de juiste manier aanwendt’, aldus Chinotti.

In een tijdperk waarin de voedselprijsindex nog nooit zo hoog was, gecombineerd met een traag herstel van de financieel-economische crisis en 925 miljoen mensen die honger lijden, mag een internationale organisatie die instaat voor de voedselveiligheid niet op halve kracht werken. Dat er hervormingen nodig zijn, daar is iedereen binnen FAO het wel over eens, er is echter ook een sterke leider nodig die deze hervormingen kan waarmaken.

Biografie José Graziano da Silva

  • Geboren in 1949
  • Bachelordiploma in Landbouwkunde en Masterdiploma’s in Landbouweconomie en sociologie aan de Universiteit van São Paulo.
  • Doctoraat in Economische Wetenschappen aan de Staatsuniversiteit van Campinas.
  • Postdoctoraat in Latijns-Amerikaanse studies aan University College London en een postdoctoraat in Milieuwetenschappen aan University of California.
  • Vanaf 1977 werkt hij in samenwerking met academici, politici en vakbonden programma’s uit rond voedsel en plattelandsontwikkeling.
  • Sinds 1978 is hij actief als professor aan de Staatsuniversiteit van Campinas.
  • In 2001 stelt hij de krachtlijnen voor van het Fome Zero Programme.
  • In 2003 wordt dit programma met groot succes overgenomen door het beleid van president Lula. Hij wordt benoemd tot Minister van Voedselzekerheid.
  • In 2006 wordt hij binnen FAO Regionale Vertegenwoordiger voor Latijns-Amerika en de Caraïben. Hij wordt ook assistent-Directeur-Generaal.
  • Op 26 januari 2011 wordt hij door Brazilië officieel naar voor geschoven als kandidaat voor de functie van Directeur-Generaal van FAO.
  • José Graziano da Silva is de auteur van belangrijke publicaties over plattelandsontwikkeling, voedselveiligheid en landbouweconomie. Hij publiceerde 25 boeken onder zijn naam.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2789   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2789  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.