Kasjmir onder hoogspanning

De protesten in de Indiase provincie Kasjmir houden aan. In de nacht van woensdag op donderdag zijn duizenden betogers op straat gekomen tegen India. Zo negeerden ze het uitgangsverbod dat sinds maandag van kracht is.
Duizenden moslims trokken de voorbije nacht de straat op in Kasjmir onder het zingen van de slogan ‘we want freedom’. De protesten zijn de laatste in een golf van manifestaties die sinds maandag aan de gang is in Kasjmir. De politie en het leger schoten meermaals met scherp op de anti-India betogers. De balans staat op 21 doden en meer dan 600 gewonden.

Nachtelijke betoging


De protesten, die uitbraken in de stad Srinagar, zomerhoofdstad van Kasjmir, doen denken aan de jaren ’90. Ook toen waren er nachtelijke betogingen als steunbetuiging aan de separatisten. ‘Het is net zoals in de jaren ’90 wanneer we nachten op de straat doorbrachten en onze stemmen schor schreeuwden’ verklaarde betoger Sofia Jabeen aan AFP.
De laatste protesten werden gevolgd door beweringen dat de Indiase veiligheidstroepen huizen bestormd en geplunderd zouden hebben. De politie zegt de aanklachten te onderzoeken. Op donderdag kwamen de troepen hoe dan ook alweer in actie. Ze patrouilleerden door de straten van Srinagar, terwijl het uitgangsverbod een paar uur versoepeld was. Op die manier krijgen de inwoners van de stad de kans hun doden te begraven en voorraden in te slaan.
Er zijn intussen ook protesten in andere moslimsteden en zelfs buiten Kasjmir. Hindoe-activisten blokkeren spoorwegen, waardoor het treinverkeer in een groot gedeelte van Noord-India wordt verstoord. Ook worden cruciale autowegen stilgelegd.

Fallussymbool


Aanleiding voor de nieuwe golf van protesten is de beslissing om een klein stuk land in Kasjmir over te dragen aan de beheerders van een hindoe-heiligdom. Bij de Amarnath-grot wordt een ijspegel in de vorm van een fallus, een symbool van de hindoegod Shiva, aanbeden. Na boze reacties van de moslims, die het grootste deel van de inwoners van de regio uitmaken, werd de deal afgeblazen. Dat lokte dan weer protesten van de hindoe-minderheid uit.
Het conflict in Kasjmir is al tientallen jaren aan de gang. Moslimactivisten eisen dat het Indiase gedeelte van Kasjmir zelfstandig wordt of bij Pakistan wordt gevoegd. Sinds 1989 heeft de strijd aan zeker 68.000 mensen het leven gekost.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.