Keizersnee mag bij meisje dat geen abortus kreeg

Een meisje dat in El Salvador geen abortus mocht laten uitvoeren, mag haar misvormde kind wel met keizersnee of kunstmatige bevalling ter wereld brengen. Tot dat salomonsoordeel kwamen de rechters.

Beatriz lijdt aan lupus, een reumatische aandoening die ontstaat doordat haar immuunsysteem slecht werkt, en ook aan nierfalen. Ze is nu zes maanden zwanger. Bij de foetus is anencefalie vastgesteld, het geheel of gedeeltelijk ontbreken van de hersenen. Dat is een fatale afwijking: de foetus wordt doodgeboren of sterft kort na de geboorte.

Het meisje vroeg in april het Hooggerechtshof toestemming voor een therapeutische abortus. Maar abortus is al sinds 1998 totaal verboden in El Salvador, ze kreeg de toestemming niet. Maar tegelijk bepaalde de rechtbank dat het ministerie van Volksgezondheid het meisje moest behandelen zodat haar leven niet in gevaar kwam.

Onderbroken zonder abortus

Door dat salomonsoordeel kan het meisje nu een keizersnee of kunstmatige bevalling krijgen. De zwangerschap wordt zo onderbroken zonder dat een abortus wordt uitgevoerd. Nu ze zes maanden zwanger is, zou zo’n abortus ook te gevaarlijk zijn, zegt Ima Guirola van het Instituut voor Vrouwenstudies (Cemujer).

Vorige week had het Inter-Amerikaanse Mensenrechtenhof al gesteld dat de Salvadoraanse overheid dringend alles in het werk moest stellen om Beatriz de juiste behandeling te laten krijgen. Die uitspraak wordt als historisch gezien: voor het eerst spreekt deze rechtbank van de Organisatie van Amerikaanse Staten zich uit over zo’n controversieel thema.

De zaak-Beatriz heeft het debat over de noodzaak om abortus uit het strafwetboek te halen opnieuw geopend in El Salvador. De Kerk blijft tegen, ook in dit concrete geval: een abortus bij Beatriz zou de deur kunnen openen naar een veralgemening, zegt ze.

Andere Latijns-Amerikaanse landen waar abortus totaal verboden is, zelfs na verkrachting, zijn Chili, Nicaragua, Honduras en de Dominicaanse Republiek.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.