Kerstkalkoen verpakt in twijfel

Greenpeace serveert deze week een verontrustend rapport dat waarschuwt over de giftige plasticverpakking rond Britse kerstkalkoenen. De supermarkten in kwestie noemen de bevindingen van de milieugroep volstrekt onwetenschappelijk, maar Greenpeace houdt voet bij stuk.

De stalen van kalkoenen uit verschillende supermarktketens bevatten nonylfenol, een toxische stof die kan interfereren met het menselijke DNA en een invloed kan hebben op het sperma van zoogdieren, stelt het rapport. Er werden ook hoeveelheden ftalaten aangetroffen. Dat zijn stoffen die gebruikt worden om pvc flexibel te maken en die volgens Greenpeace schade kunnen berokkenen aan lever, nieren en testikels. In twee supermarkten werd de toxische stof bisfenol A aangetroffen - een stof waarvan is aangetoond dat ze genetische schade berokkent aan zoogdieren en die een hormonale werking hebben. Greenpeace wijst erop dat de Europese Unie onlangs een drastische reductie van de norm voor bisfenol A bij voedingswaren heeft aanbevolen.

De giftige stoffen zouden in het vlees zijn terecht gekomen via de plastic verpakking. De vleesstalen afkomstig uit een winkel die geen plastic verpakking gebruikt, doorstonden de tests die werden uitgevoerd door een laboratorium in Nederland.

Mark Strutt, die de toxische stoffencampagne van Greenpeace coördineert, trekt zijn conclusies uit de resultaten. Het is totaal onaanvaardbaar dat supermarkten deze giftige kalkoenen vol kwalijke chemicaliën verkopen. Uit het onderzoek blijkt dat er alternatieven zijn die perfect veilig zijn. Alle supermarkten zouden ze moeten gebruiken in plaats van te knoeien met vervuild gevogelte. Volgens Strutt is het hoognodig dat de Britse regering deze onnodig vervuilende stoffen verbiedt.

Een woordvoerster van een supermarkt die door Greenpeace onder de loep werd genomen, vindt de conclusies van het rapport voorbarig. De residu’s van de verpakkingen (in het vlees) kwamen voor in zo’n lage concentratie dat er absoluut geen reden tot bezorgdheid is. Een woordvoerder van een andere supermarkt noemt de conclusie van Greenpeace volstrekt onwetenschappelijk. De studie toont aan dat de concentraties van alle residu’s netjes binnen alle wettelijke grenzen blijven. En die zijn 100 tot 200 maal lager dan de veiligheidsnormen voor deze producten. Greenpeace doet aan onverantwoordelijke en belachelijke stemmingmakerij, meent de woordvoerder.

Greenpeace verdedigt zich tegen de kritiek. Volgens Strutt is het niet mogelijk vast te stellen wat aanvaardbare niveaus zijn vermits het niet zeker is of er aanvaardbare niveaus bestaan voor deze stoffen (nonylfenol, ftalaten en bisfenol A). Strutt stelt dat het helemaal niet nodig is om die stoffen te gebruiken. De supermarkten kunnen beter een veilige verpakking gebruiken.

Greenpeace trof nonylfenol en ftalaten al aan in kledij. Het rapport van Greenpeace past in een ruimere campagne rond gevaarlijke synthetische chemicaliën die nog steeds verwerkt worden in alledaagse huishoudgoederen als kinderkledij, speelgoed, parfum, luchtverfrisser en verf. Volgens de milieugroep moeten ze uit de handel worden genomen omdat ze uiteindelijk toch in ons lichaam terechtkomen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.