Kindersekstoerisme is snelgroeiende branche

Sri Lanka wint aan populariteit onder toeristen, maar het slechte nieuws is dat tien procent van de totale toeristenindustrie er uit sekstoerisme bestaat. Met name kinderprostitutie is een groeiend probleem. Dat blijkt uit een rapport van de ngo South Asia Partnership.

Vorige maand werd een Britse concertpianist door een Brits hof tot twee jaar cel veroordeeld. Hij had geprobeerd Sri Lankaanse jongens te verleiden via internet. De 66-jarige Brian Parnell had een advertentie in een chatroom geplaatst waarin hij tienerjongens opriep contact met hem te maken tijdens een toernee door Zuid-Azië. De man werd betrapt door medewerkers van de Kinderbescherming, die een correspondentie met hem aanknoopten en zich voordeden als een vijftienjarige jongen.

Dit geval is maar een tipje van de ijsberg, zo bevestigt het onderzoek van South Asia Partnership (SAP).Volgens officiële schattingen werken in Sri Lanka bijna 40.000 kinderen in de prostitutie. Zo’n 30.000 van hen zijn jongens die worden misbruikt door buitenlandse pedofielen, de rest zijn vooral meisjes die vooral het slachtoffer worden van Srilankanen die in eigen land op reis gaan.

Hoewel kindersekstoerisme maar een fractie uitmaakt van het totale sekstoerisme, is het door het aantal toeristen wel een ernstig probleem, zegt Luc Ferran van ECPAT International. Samen met Unicef bracht deze organisatie tegen sekstoerisme eind vorige maand hoteluitbaters, reisagenten en reisgidsen bij elkaar om zich erover te buigen. Velen waren geschokt door wat het daar voorgestelde SAP-rapport aan het licht bracht.

Dorpelingen in Hikkaduwa vertelden de auteur van het SAP-rapport hoe een zestienjarig meisje door haar moeder gedwongen werd tot seks met een buitenlander en zwanger raakte. ”De buitenlander trouwde met het meisje en nam haar mee naar Engeland”, vertelt onderzoeker Ruwanthi Heart Gunaratne. ”Van het meisje is nooit meer iets vernomen, maar de dorpelingen halen dit verhaal aan als successverhaal, om te bewijzen dat het zo zijn voordelen kan heeft om aan te pappen met buitenlanders.” Andere verhalen zijn erg schrijnend, zoals dat van een vader die zijn drie dochters verkocht aan vrienden en klanten voor amper 16 eurocent per keer.

Volgens de onderzoeker hadden de kinderen die in sekstoerisme betrokken zijn, zelf niet denken dat ze iets verkeerds doen. Ze hadden het gevoel dat er iemand op hen paste en het geld hielp de familie. Sommige kinderen hadden kleine winkeltjes of boetiekjes - verdiend met prostitutie.

S. Kailaselvam, algemeen directeur van de Sri Lanka Tourist Board, wijt het opkomende kindersekstoerisme aan armoede. Zestig procent van de bevolking leeft onder de armoedegrens. Als blijkt dat hun kinderen door toeristen gemakkelijk aan geld kunnen komen, laten ze hen toe contact te leggen”, vertelt hij.

Sinds aanscherpingen van de Sri Lankaanse wet in 1995 en 1998 riskeren kindermisbruikers celstraffen tot twintig jaar. Daarmee is de wet nu veel strenger dan in India en Nepal, twee andere landen waar kindersekstoerisme ook een nijpend probleem is. Desondanks zijn slechts zeer weinig zaken voor de rechter geweest. Een bijkomend probleem is dat vele ouders niet gemakkelijk toegeven dat hun kinderen misbruikt zijn, uit angst voor stigmatisering door de maatschappij (KS/ADR).

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.