Klimaat verandert smaak thee

Nieuws

Klimaat verandert smaak thee

Joren Gettemans

29 december 2010

De klimaatverandering doet de oogst van de vermaarde Assam-thee uit India niet alleen krimpen, maar verandert ook de typische smaak.

De noordoostelijke staat Assam telt 850 theeplantages, in totaal goed voor zo’n 320.000 hectare thee. Maar het gaat al enkele decennia steeds minder goed met de theeproductie in de staat. De neerslag is er met een vijfde verminderd en de minimumtemperatuur is gestegen met een graad, precies twee parameters die cruciaal zijn voor de kwaliteit van thee. Bovendien daalt de oogst: van 512.000 ton in 2007 tot 487.000 in 2008 en naar schatting 445.000 ton vorig jaar.

“Ondanks een groter areaal en meer plantages vermindert de totale opbrengst”, zegt Mridul Hazarika, directeur van Tocklai Tea Research, het oudste onderzoekscentrum ter wereld, in de Britse krant The Guardian. “Dat wijst op de ernst van de bedreiging. Er zijn ook al veranderingen in de smaak gemerkt, hoewel niet alleen de klimaatverandering daarvoor verantwoordelijk is.” Ook het gebruik van bepaalde meststoffen en kweekmethoden kan bijdragen aan de veranderende smaak.