Klimaat verandert smaak thee

De klimaatverandering doet de oogst van de vermaarde Assam-thee uit India niet alleen krimpen, maar verandert ook de typische smaak.

De noordoostelijke staat Assam telt 850 theeplantages, in totaal goed voor zo’n 320.000 hectare thee. Maar het gaat al enkele decennia steeds minder goed met de theeproductie in de staat. De neerslag is er met een vijfde verminderd en de minimumtemperatuur is gestegen met een graad, precies twee parameters die cruciaal zijn voor de kwaliteit van thee. Bovendien daalt de oogst: van 512.000 ton in 2007 tot 487.000 in 2008 en naar schatting 445.000 ton vorig jaar.

“Ondanks een groter areaal en meer plantages vermindert de totale opbrengst”, zegt Mridul Hazarika, directeur van Tocklai Tea Research, het oudste onderzoekscentrum ter wereld, in de Britse krant The Guardian. “Dat wijst op de ernst van de bedreiging. Er zijn ook al veranderingen in de smaak gemerkt, hoewel niet alleen de klimaatverandering daarvoor verantwoordelijk is.” Ook het gebruik van bepaalde meststoffen en kweekmethoden kan bijdragen aan de veranderende smaak.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.