Koffieboeren drogen koffie met zonne-energie

Kleine koffieboeren in Honduras, Costa Rica en Nicaragua drogen hun koffie steeds vaker met behulp van zonne-energie. Dat levert minder vervuilende, goedkopere en betere koffie op, zeggen ze.

  • AaronPhelps Drogende koffiebonen AaronPhelps

Traditionele methodes om koffiebonen te drogen maken nog vaak gebruik van hout. Dat is slecht voor het milieu, zegt Raúl Raudales van het Meso-Amerikaans Ontwikkelingsinstituut. In Meso-Amerika (het stuk van Midden-Amerika van Centraal-Mexico tot Nicaragua) wordt jaarlijks naar schatting 6000 hectare bos gekapt voor het drogen van koffie. Dat is 3 vierkante centimeter bos per kop koffie die we drinken, zegt het Meso-Amerikaans Ontwikkelingsinstituut.

In Costa Rica en Nicaragua, en sinds kort ook in Honduras, schakelen kleinschalige koffieboeren over op zonne-energie voor het droogproces. Daarbij maken ze ook gebruik van biobrandstoffen.

De initiatieven hebben de steun van het Meso-Amerikaans Ontwikkelingsinstituut, een ngo die verbonden is aan de Universiteit van Massachusetts in de VS.

Groene energie levert ook goedkopere en betere koffie op, zegt het instituut. De koffieverwerking is een zeer energie-intensief proces. Na arbeid is energie de duurste component in de koffieproductie, voornamelijk voor het het droogproces. Groene droogsystemen verbruiken 80 procent minder dan traditionele droogsystemen.

De kwaliteit gaat erop vooruit omdat de bonen in twee dagen en soms zelfs één dag gedroogd kunnen worden. Het traditionele drogen duurt vijf tot vijftien dagen, waardoor de ontwikkeling van schimmels en bacteriën de kwaliteit kan aantasten.

Koffie die met zonne-energie en biobrandstof gedroogd is, heeft een grotere toegevoegde waarde, zegt Raudales. Op de Europese markt krijgt men er zo een betere prijs voor, zegt hij.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.