Koffieroest rukt op in Mexicaanse plantages

Een schimmel heeft al tot zware verliezen geleid op koffieplantages in Centraal-Amerika. Mexicaanse koffieproducenten willen voorlopig niet op andere soorten overschakelen.

  • IPS / Emilio Godoy De koffieschimmel die in de volksmond koffieroest wordt genoemd, tast de bladeren van de koffieplant aan en doet de bonen vallen voor ze rijp zijn. IPS / Emilio Godoy

De koffieschimmel Hemileia vastatrix, die in de volksmond koffieroest wordt genoemd, tast de bladeren van de koffieplant aan en doet de bonen vallen voor ze rijp zijn.

De schimmel kan hele oogsten verwoesten. Bij de vorige oogst bleef de schade in Mexico nog beperkt, maar de producenten vrezen dat ze in de nieuwe cyclus, die van oktober dit jaar tot februari volgend jaar loopt, wel klappen zullen krijgen, vooral in de deelstaten Veracruz en Chiapas.

“Koffieroest is een cyclisch fenomeen”, zegt Cirilo Díaz, coördinator van de Regionale Koffieraad van Coatepec, die vijftienduizend producenten groepeert. “We krijgen er al dertig jaar mee te maken, maar door de klimaatwijziging dreigen de gevolgen zwaarder te zijn.”

Niet verwittigd

Coatepec, in Veracruz, telt 10.000 hectare koffieplantages, goed voor een oogst van 25.000 ton. Door zijn ligging op 1200 meter hoogte bleef de zone lang gespaard van de schimmel maar door de klimaatwijziging is dat niet langer het geval.

Mexico is na de Colombia en Brazilië de grootste koffieproducent van Latijns-Amerika. Ongeveer 490.000 producenten telen op 600.000 hectare jaarlijks 240.000 ton.

“De producenten weten niets over de koffieroest”, zegt landbouwingenieur Geovani Molina uit Coatepec. “Van de ene dag op de andere was die hier, we vernamen er voor het eerst over via de media. De regering heeft ons niet verwittigd.”

Klimaatwijziging

De schimmel kwam in de jaren 1980 Mexico binnen via Guatemala. Maar nooit verspreidde de ziekte zich zo sterk als vorig jaar.

Volgens de Internationale Koffieorganisatie werd in 2012 wereldwijd 593.000 hectare getroffen door de schimmel en ging zo voor 385 miljoen euro verloren in Centraal-Amerika, Jamaica en de Dominicaanse Republiek. Dit jaar zal de herstelling van beschadigde plantages bijna 100 miljoen euro kosten.

Juan Tinoco van de Autonome Universiteit van Chapingo doet sinds 2010 onderzoek naar de gevolgen van de klimaatwijziging voor de koffiesector in Chiapas. Het aantal plagen en ziektes als gevolg van de klimaatwijziging neemt toe, zegt hij. Door problemen tijdens de bloei komen er minder bonen.

Arabica

Mexico produceert vooral arabicakoffie, die wereldwijd zeer gegeerd is en boven de 800 meter geteeld wordt. Robustakoffie kun je onder de 600 meter telen.

Regering en multinationals als Nestlé en Sabormex zijn sterk gewonnen voor de sterkere catimora-variëteit, een hybride plant. Maar de producenten zijn wantrouwig. De plant levert minderwaardige koffie, zeggen ze.

“Er is een totaalaanpak nodig die voorrang geeft aan de kwaliteit”, zegt Molina. “Nu pleit men voor soorten die meer opleveren maar een slechtere kwaliteit hebben.”

Vorig jaar waarschuwden Britse onderzoekers al voor de gevolgen van de klimaatverandering voor de wilde arabicakoffie.

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.