Koude oorlog tussen IJsland en VK

De Britse premier Gordon Brown beschuldigt IJsland van een “illegale actie” omdat de bankrekeningen van Britse private en openbare spaarders bij failliete IJslandse banken geblokkeerd zijn. De IJslandse regering zal waarschijnlijk hulp moeten vragen aan het IMF.
“Wat er in IJsland gebeurde is compleet niet aanvaardbaar. Ik heb contact opgenomen met de IJslandse premier en hem gezegd dat wat ze gedaan hebben een illegale actie is,” zei Gordon Brown. Hij is niet te spreken over de nationalisatie van verschillende IJslandse banken terwijl Britse klanten de toegang tot hun geld wordt verhinderd.
IJsland wordt hard geraakt door de financiële crisis omdat haar bankschulden vele malen het bruto binnenlands product (BBP) van 14 miljard euro overstijgt. Er wordt gevreesd dat de volledige staat van 320.000 inwoners failliet gaat.

Terroristen uit IJsland


Gisteren nam de regering de laatste grote bank over en sloot ze de beurs. Handel in de IJslandse kroner is opgeschort en buitenlandse banken zijn zelfs niet meer bereid om de munteenheid tegen lagere koersen te aanvaarden.
Reykjavik wordt verondersteld ter compensatie 20.000 euro uit te betalen per bevroren rekening. Een totale kost van 2,7 miljard euro. Londen heeft nog geen bevestiging gekregen van de autoriteiten in IJsland of ze aan deze verplichting zullen voldoen.
De regering van het VK beloofde honderdduizenden privéspaarders te beschermen die getroffen zijn door de failliete IJslandse banken. Maar wat er zal gebeuren met de meer dan een miljard euro die openbare ordediensten als gemeenteraden en politie investeerden in IJsland is nog onduidelijk.
Om druk te zetten op de autoriteiten uit het Hoge Noorden heeft de Britse overheid een antiterrorismewet uit 2001 bovengehaald om de tegoeden van IJslandse bedrijven in het VK vast te zetten.

Geld uit Rusland


In IJsland kon men er niet om lachen. Geir Haarde, eerste minister van IJsland zei dat hij het “niet zeer aangenaam” vond om te vernemen dat “een terrorismewet tegen ons wordt gebruikt”. Hij voegde er nog aan toe: “Ik denk niet dat veel regeringen het aangenaam zouden vinden om in die categorie geplaatst te worden.” Brown verdedigde zich door te stellen dat hij de verantwoordelijkheid heeft de tegoeden op de meest efficiënte manier terug te krijgen.
Er wordt verwacht dat IJsland zich voor hulp zal moeten wenden tot het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Het zal dan gedwongen zijn strikte disciplinaire maatregelen te aanvaarden om de fiscale en monetaire stabiliteit te herstellen. Volgende dinsdag zal Reykjavik ook gesprekken starten met Moskou over een aangekondigde lening van 4 miljard euro.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.