Landen rond Baltische Zee houden achtste top

Elf landen rond de Baltische Zee zijn in Vilnius samengekomen voor de achtste top, waar ze hun visie voor 2020 presenteerden. Economische, ecologische en sociale aspecten staan centraal.
De regeringshoofden van elf landen - Denemarken, Estland, Finland, Duitsland, IJsland, Letland, Litouwen, Noorwegen, Polen, Rusland en Zweden – kwamen op 1 en 2 juni samen in Vilnius voor de achtste top met de landen rond de Baltische Zee.
Ook de voorzitter van de Europese Commissie, Jose Manuel Barroso, woonde de top bij. ‘De Raad van de Baltische Zee Staten (CBSS) is geslaagd in haar oorspronkelijke taak om de oude verdeeldheid te overbruggen. De Raad moet nu met vertrouwen naar de toekomst kijken. De gezamenlijke visie op 2020 bevat toekomstgerichte doelstellingen’, aldus Barroso in zijn toespraak op het evenement.
De elf landen verklaarden op de top dat de regio rond de Baltische Zee door het potentieel en de ervaring van regionale samenwerking een goede kans maakt om één van de meest welvarende, innovatieve en competitieve regio’s in de wereld te worden. Dat meldde de Litouwse persdienst BC.

Inhoud top


‘De verklaring die tijdens de top werd aangenomen dekt economische, ecologische en sociale aspecten over de duurzame ontwikkeling van de regio’, zegt het Litouwse Ministerie van Buitenlandse Zaken in een persbericht.
De verklaring omvat onder andere beloften om de ecologische gezondheid van de Baltische Zee te herstellen, investeringsvriendelijke economieën en innovatiegedreven productie te realiseren, geïntegreerde energiemarkten te creëren, een goed onderling verbonden netwerken voor vervoer te creëren, de werkloosheid te verminderen en een gemeenschappelijke regionale identiteit te vormen.
Het was het laatste evenement georganiseerd door Litouwen, op 1 juli wordt het presidentschap van de CBSS overgegeven aan Noorwegen en in juni 2012 zal Duitsland de gastheer van de negende top zijn.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.