Laotianen moeten meer krekels en mieren eten

Laos start een onderzoeks- en kenniscentrum voor de kweek van insecten als krekels, meelwormen en mieren voor menselijke consumptie. Met steun van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN (FAO) wil het land zo de aanhoudende voedselonzekerheid tegengaan.

Laos is een ideale plek om onderzoek te doen naar nieuwe manieren om insecten te kweken, te verwerken en aan de man te brengen. Het land lijdt onder voedselonzekerheid, en tegelijk is de consumptie van insecten er cultureel aanvaard: 95 procent van de bevolking eet er nu al insecten. Insecten kunnen een belangrijke bron zijn van proteïnen, vitamines en koolhydraten

De insecten die traditioneel in Laos gegeten worden, werden meestal in het wild gevangen, maar enkele jaren geleden begonnen de eerste pioniers met kleinschalige kweekprojecten. Om die productie op te schroeven en te optimaliseren, start de Laotiaanse overheid nu met een onderzoeksproject.

Onderzoek

Onder leiding van de Nationale Universiteit in de hoofdstad Vientiane wordt eind deze maand een onderzoekscentrum opgestart waar de beste manieren onderzocht worden om onder meer krekels, meelwormen en kevers te produceren en klaar te maken voor consumptie.

Het onderzoek richt zich vooral op het verminderen van de productiekosten, informatie over de voedzame bestanddelen en de ontwikkeling van veiligheidscriteria voor het voedsel. Die moeten mogelijk maken dat de producten verhandeld en op termijn zelfs uitgevoerd kunnen worden. Er wordt ook gekeken of de insecten gemalen kunnen worden tot bakmeel, omdat sommige consumenten toch nog moeite hebben met het uiterlijk van de insecten.

Voedzaam

Volgens de FAO zijn insecten net zo voedzaam als vee en gevogelte. Uit recent onderzoek in Nederland bleek bovendien dat bij de productie aanzienlijk minder broeikasgassen vrijkomen dan bij de teelt van kippen of runderen.

Bovendien is het kweken van insecten technologisch veel eenvoudiger en zijn de investeringskosten bijgevolg veel lager. De Laotiaanse overheid schat dat een kwekerij van 20 vierkante meter een insectenboer zeventig euro per maand kan opleveren.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.