"Latijns-Amerika mag geen conflict zoeken met VS"

De Celac, het nieuwe samenwerkingsverband van Latijns-Amerikaanse en Caraïbische landen, heeft geen zin als het alleen maar het conflict met de VS opzoekt, waarschuwen experts.

De Gemeenschap van Latijns-Amerikaanse en Caraïbische Staten heet het nieuwe politieke forum voluit. Het werd vrijdag en zaterdag boven de doopvont gehouden in de Venezolaanse hoofdstad Caracas. Het bestaat uit de 33 Latijns-Amerikaans en Caraïbische landen.

Een oprichtingsverdrag voor de Celac is er niet, de organisatie zal dan ook geen eigen structuur hebben. Het is op de eerste plaats een overlegorgaan. Op de jaarlijkse vergaderingen wil men bij consensus beslissen.

Oude en versleten OAS

Volgens de Ecuadoraanse president Rafael Correa en zijn Venezolaanse ambtgenoot Hugo Chávez zal de Celac “de oude en versleten OAS vervangen”. De OAS is de Organisatie van Amerikaanse Staten, waarin ook de Verenigde Staten en Canada vertegenwoordigd zijn en waarvan Cuba uitgesloten is. Andere mandatarissen verwezen in Caracas niet naar de OAS.

“De Celac heeft zin als ze de positieve inspanning van de Riogroep wil voortzetten en meningsverschillen binnen Latijns-Amerika en de Caraïben wil oplossen”, zegt Félix Arellano, directeur van de School voor Internationale Studies van de Centrale Universiteit van Venezuela. De Riogroep, eveneens een overlegorgaan van Latijns-Amerikaanse en Caraïbische landen, ontstond een kwarteeuw geleden.

“Maar als ze van plan is om het conflict met de Verenigde Staten op te zoeken en de OAS te vervangen, zal ze geen succes hebben, want dan zal driekwart van de regio zich verzetten”, zegt Arellano. Volgens de expert zijn landen als Brazilië, Mexico, Chili en Costa Rica niet van plan het conflict met de VS op te zoeken via de Celac.

Enkel langs commerciële weg

De Mexicaanse Alicia Bárcena, uitvoerend secretaris van de Economische Commissie voor Latijns-Amerika en de Caraïben (Cepal), een VN-orgaan, noemt de Celac “de belangrijkste politieke verwezenlijking van de laatste jaren aangezien alle landen in de regio er samenkomen in een orgaan voor dialoog, samenwerking en integratie.”

“Decennialang verliep de regionale integratie enkel langs commerciële weg, nu gaan we andere wegen opzoeken en eigen mechanismen uitwerken, een beetje zoals de Europese Unie gedaan heeft.”

Om in de verf te zetten dat de Celac meer is dan retoriek, kwamen in Caracas ook de ministers van Petrocaribe bijeen, de alliantie van Venezuela met Caraïbische landen die betalingsvoordelen krijgen bij olieleveringen. Er stond ook een vergadering van de Unasur op het programma, de Unie van Zuid-Amerikaanse Staten, die de twaalf Zuid-Amerikaanse staten groepeert. In die organisatie hebben de leden wel een permanente secretaris, iets wat ze in de Celac niet hebben.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.