Latijns-Amerika zet zich schrap voor meer bosbranden

Het zuiden van Latijns-Amerika mag een aanzienlijke toename van het aantal bosbranden verwachten. Dat blijkt uit een nieuwe studie van de University of Colorado Boulder.

De onderzoekers konden dankzij jaarringen een geschiedenis samenstellen van de bosbranden sinds het jaar 1506. Ze waren daarbij vooral geïnteresseerd in de Zuidelijke Ringvormige Modus (Southern Annular Mode of SAM), een klimaatsysteem dat lage druk creëert boven Antarctica en warme, droge periodes boven het zuiden van Latijns-Amerika, en vooral in Patagonië.

Uit de resultaten blijkt dat tijdens die periodes in de regio volop bosbranden voorkwamen. “Uit onze studie blijkt dat in de voorbije 250 jaar de SAM de belangrijkste motor is geweest voor droogte en branden in twee erg verschillende ecosystemen in het zuiden van Latijns-Amerika”, zegt Andres Holz, hoofdauteur van de studie. Holz en zijn collega’s onderzochten twee erg verschillende regio’s: het relatief droge noorden van Patagonië in Argentinië en het gematigde regenwoud in het zuiden van Chili. In beide gebieden bleken tijdens de SAM aanzienlijk meer bosbranden voor te komen.

“Uit klimaatmodellen blijkt dat de SAM meer voorkomt sinds de jaren zestig, onder meer door het gat in de ozonlaag en de klimaatverandering”, zegt Holz. Het gat in de ozonlaag lijkt zich sinds 2000 te herstellen, maar die positieve evolutie wordt tenietgedaan door de klimaatverandering, zeggen de onderzoekers.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.