Leerlingen in Malawi krijgen eindelijk ruimte

Ze weten het waarschijnlijk nog niet, maar de kinderen van de basissschool in Chitowo die hun lessen volgen op de vloer, in de raamkozijnen en buiten onder de boom, kunnen door een lening van de Wereldbank binnenkort eindelijk allemaal in een klaslokaal zitten, net als tienduizenden andere kinderen.

Het plattelandsschooltje in het Dedzadistrict, in midden-Malawi, heeft acht verschillende klassen met in totaal 1400 kinderen, maar niet meer dan vijf klaslokalen.

“Er komen steeds meer kinderen op school”, zegt Mary Chirwa, onderwijzeres op de school. “Het lukt ons niet om alle leerlingen in de gebouwtjes te proppen.” In het regenseizoen kunnen de lessen daarom niet doorgaan, want een deel van de kinderen leert buiten, onder de bomen. Er zijn te weinig toiletten, waardoor vooral veel meisjes hun school niet afmaken.

In heel Malawi is het gebruikelijk dat kinderen les krijgen onder de bomen en in stampvolle klassen, vooral sinds basisonderwijs in 1994 gratis werd. Volgens het ministerie van Onderwijs is het aantal schoolgaande kinderen in dat jaar gestegen van 1,9 miljoen tot 3,2 miljoen. Intussen gaat maar liefst 83 procent van de kinderen naar school, in de stad meer dan op het platteland.

De Wereldbank heeft een lening van 140 miljoen dollar (105 miljoen euro) toegezegd. Deze week maakte het ministerie van Financiën bekend dat het de lening gaat gebruiken om de komende vijf jaar vijfduizend nieuwe klaslokalen te bouwen voor basisscholen en middelbare scholen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.