Lichte wapens ondermijnen vredesproces

In Bunia in het onrustige noordoosten van Congo kost een AK-47 Kalasjnikov machinegeweer slechts 15 dollar. In Afrika vallen volgens de VN elk jaar de helft van de 700.000 dodelijke slachtoffers van lichte vuurwapens. De verspreiding van de schiettuigen draagt in hoge mate bij tot de eindeloze burgeroorlogen en het probleem van de kindsoldaten op het zwarte continent.

In de omliggende dorpen kan je een kalasjnikov voor minder dan 10 dollar vinden, zo weet een aanvoerder van de Lendu-milities die in en rond Bunia in een bloedige stammentwist verwikkeld zijn met het Hema-volk. Volgens luitenant-kolonel Xenon Nzelani Zena van het Congolese regeringsleger begon de toestroom van vuurwapens in 1994, samen met de duizenden soldaten van het Rwandese regeringsleger (FAR) die betrokken waren bij de genocide op Tutsi’s en gematigde Hutu’s. Dan kwamen de Congolese burgeroorlogen van 1996 en 1998. Intussen zijn de wapens in handen van ongeregelde troepen en individuen.

In heel Afrika circuleren naar schatting 100.000 vuurwapens in privébezit. Ze werden gebruikt bij 46 van de 52 oorlogen die Afrika in de voorbije 35 jaar heeft gekend, zo blijkt uit VN-statistieken. Alleen al de grote oorlog in Congo kostte aan drie miljoen mensen het leven, onder wie 10.000 kindsoldaten. Twee miljoen mensen zijn op de vlucht, een klein miljoen kinderen verloor zijn ouders en 16 miljoen mensen zijn ondervoed.

De alomtegenwoordige vuurwapens dragen in hoge mate bij tot het fenomeen van de kindsoldaten. Lichte machinegeweren kunnen worden gedragen en afgevuurd door kinderen van negen of tien jaar, zei VN-secretaris-generaal Kofi Annan in maart op een vergadering van de VN-veiligheidsraad. De conflicten in West-Afrika, in Liberia, Sierra Leone en nu ook in Ivoorkust, worden gevoed door een handel waarbij vuurwapens worden bekostigd met de opbrengsten van de illegale diamanthandel.

Evelyne Mbata, hoofd van een actiegroep die zich inzet voor de herintegratie van kindsoldaten, toont zich bezorgd over het stijgende aantal wapens in Congo. Iedereen die cash kan betalen kan zich in de hele Democratische Republiek goedkoop bewapenen. Er gaat geen dag voorbij zonder nieuws over doden in Kinshasa of een andere stad, zei Mbata op een conferentie over lichte wapens begin juni in Kinshasa, In het oosten vallen er enkele dag nodeloos mensenlevens. De oorzaken zijn het onverantwoordelijke gedrag van de milities, en de onwetendheid van kinderen over onontplofte mijnen en granaten. Mbata sloot af met een oproep voor een bewustmakingscampagne over de gevaren van licht wapentuig.

Juakali Kambale

xml=2

ref: af he ip pr

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift