‘Lucho’ treedt in de voetsporen van Lula

De linkse burgemeester van Bogotá, Luis “Lucho” Eduardo Garzón, begint vandaag zijn ambtstermijn met de lancering van ‘Bogotá zonder honger’. Het nieuwe stadsbestuur zal onder meer een groot netwerk van soepkeukens opzetten die elke dag van het jaar open zijn. De nieuwe burgemeester wil ook de “sociale noodtoestand” uitroepen in de armste zes districten van de Colombiaanse hoofdstad.


Het anti-hongerprogramma, dat in de eerste plaats ten goede moet komen aan kinderen, zwangere en zogende moeders, bejaarden, daklozen en vluchtelingen, is een onderdeel van het armoedebestrijdingsbeleid dat Lucho de komende vier jaar wil gaan voeren. Bogotá telt 7,6 miljoen inwoners. Daarvan lijden er volgens Garzón 3,5 miljoen armoede. Ongeveer één miljoen inwoners van de hoofdstad leven zelfs in absolute armoede.

Garzón wil een nieuw systeem van sociale zekerheid uitwerken dat elke inwoner van de stad het recht garandeert op voldoende en goed voedsel, ordentelijke huisvesting, openbare diensten, onderwijs en gezondheidszorgen. Voedsel is een prioriteit. Het programma ‘Bogota zonder honger’ wil alle kinderen jonger dan 12 jaar toegang bieden tot extra maaltijden – aanvankelijk één per dag, maar binnen vier jaar drie keer per dag. De schoolrefters vormen het belangrijkste distributiekanaal. Om de kost van levensmiddelen in de stad te drukken, zullen directe aanvoerlijnen gecreëerd worden van de boeren in de omgeving van de stad naar de markten en gemeenschapswinkels. Er zal ook een ‘Netwerk voor voedselsolidariteit’ worden opgezet ter versterking van de Voedselbank, een initiatief van het aartsbisdom Bogotá. Naast niet-kerkelijke sociale organisaties worden de 500 parochies in de hoofdstad een belangrijke pijler onder het anti-hongerprogramma.

Bogotá was de voorbije tien jaar een eiland van relatieve stabiliteit in een land dat geplaagd wordt door een aanslepende burgeroorlog en extreem geweld. Linkse rebellen, rechtse dooseskaders en het leger vechten het vooral op het platteland en in kleinere steden uit. Het aantal moorden in Bogotá liep de voorbije jaren terug, en meer mensen hebben toegang gekregen tot de gezondheidsdiensten en het onderwijs. Maar de toenemende armoede – het Colombiaanse bruto binnenlands product is gedaald van 2.351 dollar in 1997 naar 1.799 dollar in 2000 - en de scheve inkomensverdeling – de tien procent rijkste inwoners van de hoofdstad bezitten 56 keer meer dan het armste tiende – zorgen voor spanningen. Bovendien doen het geweld en de uitzichtloze situatie op het platteland de bevolking van Bogotá elk jaar aangroeien met ongeveer 700.000 mensen.

Garzón zet vooral in op samenwerking tussen alle groepen in de stad. Daarom doopte hij zijn beleidsprogramma ‘Voor een sociaal pact tegen armoede’. Hij heeft al een overeenkomst met de ondernemers in de stad gesloten om de economische activiteit aan te zwengelen. Kleine en middelgrote ondernemers zullen makkelijker aan leningen kunnen komen, er komen ondersteunende maatregelen in de sector van kunst en cultuur. Op die manier moet de werkloosheid worden teruggedrongen. 14 procent van de inwoners van Bogotá zit zonder werk, en 33 procent zou graag meer werken. Verder rekent Lucho op de participatie van de ontelbare sociale organisaties en actiegroepen die Bogotá rijk is.

Garzóns plan is geïnspireerd door het ‘Nulhongerprogramma’ dat de linkse Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Siva lanceerde bij zijn ambtsaanvaarding in januari 2003. Lula is een lichtend voorbeeld voor links in heel Latijns-Amerika.

Het burgemeesterschap in Bogotá wordt beschouwd als de op één na belangrijkste politieke functie in Colombia. De 52-jarige Garzón, nu het boegbeeld van de nieuwe partij Polo Democrático Independiente (PDI), is een voormalige voorzitter van de vakbondskoepel CUT en was ooit lid van het centraal comité van de Communistische Partij van Colombia. Als burgemeester van Bogotá wordt hij een belangrijke kanshebber om de huidige president, de conservatieve Alvaro Uribe, op te volgen. Maar dan moet hij wel zo lang overleven. De voorbije jaren werden in Colombia honderden vakbondsmensen en linkse politici vermoord. Garzón zelf onstnapte in 2001 al eens aan een aanslag.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.